Prancūziškas jautienos troškinys su raudonuoju vynu ir česnakine bulvių koše
Šis troškinys – idealus lėtų ir tingių savaitgalių palydovas. Netinka tiems, kurie nori skubių ir greitų pietų.
Troškiniui:
• apie 1 kg jautienos kumpio
• 500 ml raudonojo vyno
• 1 vidutinio dydžio svogūno
• 2 didelių morkos
• 1 apelsino
• 1 skardinės (apie 400 ml) konservuotų pomidorų (savo sultyse)
• 2 česnako skiltelių
• 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
• keleto čiobrelių šakelių (geriau šviežių, bet galite naudoti ir džiovintus)
• 1 lauro lapo
• žiupsnelio juodųjų pipirų
• apie 70 g juodųjų alyvuogių be kauliukų (nebūtinai)
• druskos
Česnakinei bulvių košei:
• maždaug 4 vidutinio dydžio bulvių
• 6 česnako skiltelių
• 100 ml grietinėlės
• druskos
Smulkiai sukapokite svogūną ir česnaką. Morkas supjaustykite griežinėliais. Sutarkuokite apelsino žievelę (tik geltonąją dalį, nes baltoji yra karti) ir išspauskite jo sultis.
Mėsą įtrinkite druska ir juodaisiais pipirais, supjaustykite dideliais gabaliukais.
Į gilų indą sudėkite mėsą, supilkite apelsino sultis, vyną, įmeskite lauro lapą, čiobrelius, suberkite apelsino žievelę, smulkintus česnakus ir svogūną, sudėkite morkas. Indą uždenkite, padėkite į šaldytuvą ir marinuokite 12–24 valandas.
Mėsą išimkite iš marinato, lengvai nuspauskite. Giliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų ir ant stiprios ugnies apkepkite mėsą. Nedėkite visos mėsos vienu metu, bet apkepkite po kelis gabaliukus, kad gražiai apskrustų iš visų pusių, bet nespėtų išsiskirti sultys.
Apkepusius mėsos gabaliukus vėl sudėkite į puodą, supilkite marinatą kartu su visais prieskoniais ir daržovėmis. Taip pat supilkite konservuotus pomidorus, maždaug 3 stiklines vandens, uždenkite, sumažinkite liepsną ir troškinkite maždaug 3 valandas. Kartkartėmis pamaišykite. Likus maždaug 15 minučių iki pabaigos, sudėkite alyvuoges.
Bulvių košė
Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje arba garuose ir sutrinkite.
Česnakus šiek tiek susmulkinkite ir virkite grietinėlėje maždaug 2 minutes, kol taps skaidrūs. Sutrinkite ir sumaišykite su bulvėmis.
Troškinį patiekite su česnakine bulvių koše.
Skanaus!
Traški jautiena su brokoliais
Tai rytietiškas patiekalas su saldžiarūgščiu padažu. Šiam patiekalui naudoti prieskoniai – česnakas ir imbieras – suteikia stiprų ir išskirtinį aromatą. Siūlau visiems rytietiškos virtuvės gerbėjams.
Reikės:
• 350 g jautienos
• 1 vidutinio dydžio brokolio (apie 200 g vien žiedynų)
• apie 4 šaukštų kukurūzų krakmolo
• 2 česnakų galvučių
• 5 cm šviežio imbiero šaknies
• saujelės svogūnų laiškų
• žiupsnelio džiovintos aitriosios paprikos
• 5 šaukštų sojų padažo
• 5 šaukštų rudojo cukraus
• 2 citrinų sulčių
• apie pusės stiklinės aliejaus
Mėsą supjaustykite juostelėmis ir apvoliokite krakmole.
Brokolius suskaidykite žiedynais, nupjaukite per ilgus kotelius. Labai smulkiai supjaustykite česnaką ir imbierą.
Keptuvėje (geriausia naudoti kinišką sunkią ketaus keptuvę wok) įkaitinkite aliejų ir apkepkite mėsą (ne visą iš karto, bet mažomis porcijomis), kol ji gražiai apskrus ir taps traški. Sudėkite ant popierinės servetėlės, kad susigertų riebalų perteklius.
Iš keptuvės išpilkite riebalus, palikite tik apie šaukštą. Sudėkite smulkintus česnakus, imbierą, brokolius, įberkite aitriosios paprikos ir minutę paskrudinkite.
Sojų padažą sumaišykite su cukrumi ir citrinų sultimis.
50 ml vandens ištirpinkite šaukštą krakmolo.
Ant daržovių supilkite abu užpilus ir patroškinkite, kol brokoliai suminkštės (apie 3–5 minutes).
Susmulkinkite svogūnų laiškus. Sudėkite keptą mėsą ir svogūnų laiškus, išmaišykite ir dar apie minutę pakaitinkite.
Skanaus!
Jautienos didkepsnis su raudonojo vyno padažu
Kepant šį kepsnį, sunkiausia užduotis – pasirinkti tikrai GERĄ jautienos išpjovą ir ją tinkamai iškepti (kad mėsa būtų ne žalia, bet ir nesuskrudusi).
Padažui:
• šaukšto sviesto
• nedidelio svogūno
• pusės česnako skiltelės
• šaukšto miltų
• 200 ml sodraus skonio raudonojo vyno
• ryšulėlio mėsai skirtų aromatinių žolelių (rozmarinų, šalavijų, laurų lapų, čiobrelių)
• 2 gvazdikėlių
Kepsniui:
• šaukšto sviesto
• 2 griežinėlių jautienos išpjovos (apie 3 cm storio)
• juodųjų pipirų
• druskos
Paruoškite padažą:
Svogūną ir česnaką susmulkinkite ir apkepkite su šaukštu sviesto. Įberkite šaukštą miltų ir išmaišykite. Supilkite vyną, sudėkite siūlu į ryšulėlį surištas aromatines žoleles, gvazdikėlius, užvirinkite ir virkite apie 2 minutes. Nuimkite nuo ugnies, uždenkite ir palikite marinuotis, kol iškeps mėsa.
Mėsą nuplaukite, nusausinkite popierinėmis servetėlėmis ir per vidurį (horizontaliai) suriškite siūlu (kad kepamas kepsnys neišsiplėstų).
Keptuvėje išlydykite likusį sviestą ir gerai įkaitinkite. Dėkite mėsą ir kepkite ant vidutinio stiprumo ugnies apie 5–7 minutes iš abiejų pusių (plonesnę mėsą reikia kepti šiek tiek trumpiau).
Šios mėsos kepimas yra gan sudėtingas, ypač dėl to, kad vieni mėgsta kraujinius kepsnius, kiti – vidutiniškai iškepusius, dar kiti – labai gerai iškepusius. Tik patys pabandę kepti surasite savo aukso viduriuką. Jei abejojate, ar kepsnys iškepęs taip, kaip norite, tiesiog šiek tiek įpjaukite ir pažiūrėkite (šis patarimas ypač tinka pirmą kartą kepantiesiems). Vėliau galite pasikliauti Audriaus siūlomu rankos metodu (bet jis tinka jau turintiems šiek tiek patirties). Paskaninkite druska ir pipirais.
Kai mėsa apkeps iš abiejų pusių, supilkite padažą ir dar pakaitinkite apie 1–2 minutes. Nuriškite nuo mėsos siūlą, ant kepsnio viršaus užpilkite kelis šaukštus padažo ir patiekite su mėgstamu garnyru (salotomis, ant grotelių keptomis daržovėmis, orkaitėje keptomis bulvėmis ar kita).
Skanaus!
Rytietiški makaronai su jautiena, daržovėmis ir avokadų padažu
Kai norisi ko nors rytietiško ir greitai paruošiamo, siūlau pasigaminti šį makaronų patiekalą su jautiena, brokoliais, paprikomis ir porais.
Reikės:
• 250 g liesos jautienos
• 1 nedidelio (apie 250 g) brokolio
• pusės vidutinio dydžio poro
• pusės vidutinio dydžio raudonosios paprikos
• šaukšto tyro alyvų aliejaus
• arbatinio šaukštelio kario
• 2 šaukštų sojų padažo
• pusės žaliosios citrinos sulčių ir žievelės
• 100 g rytietiškų ryžių arba grikių miltų makaronų
• juodųjų pipirų
• druskos
Padažui:
• pusės avokado
• pusės šaukšto smulkiai tarkuoto šviežio imbiero
• šaukšto medaus
• pusės žaliosios citrinos sulčių ir žievelės
• 100 ml lieso natūralaus jogurto
• žiupsnelio druskos
Avokadą nulupkite, išimkite kauliuką ir sutrinkite minkštimą šakute, užpilkite žaliosios citrinos sultimis, įtarkuokite jos žievelės. Sudėkite tarkuotą imbierą, medų, jogurtą, pasūdykite ir gerai sumaišykite. Uždenkite ir padėkite į šaldytuvą.
Paruoškite makaronus. Brokolį supjaustykite žiedynėliais, papriką – šiaudeliais, porą – žiedeliais, jautieną – plonomis juostelėmis. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, jame trumpai pakepkite karį, sudėkite ir trumpai apkepkite mėsą, sudėkite visas daržoves, supilkite sojų padažą, žaliosios citrinos sultis ir smulkiai tarkuotą žievelę, papipirinkite, padruskinkite ir uždengę patroškinkite apie 7–10 minučių. Kol kepa daržovės, atskirame puode šiek tiek pasūdytame vandenyje išvirkite makaronus. Rytietiški makaronai verdami labai trumpai, todėl kiekvienu atveju žiūrėkite, koks virimo laikas nurodytas ant pakuotės. Išvirusius makaronus dėkite ant troškintų daržovių ir mėsos, gerai sumaišykite. Patiekite su avokadų padažu.
Skanaus!
Sumuštiniai su pikantiška jautiena
Reikės:
• 2 itališkų tamsių bandelių
• 1 raudonojo svogūno
• 1 pomidoro
• keleto salotų lapų
• 2 šaukštų mėgstamo saldžiarūgščio padažo
• 300 g minkštos jautienos
• 3 šaukštų majonezo
• šaukšto garstyčių
• šaukšto medaus
• 3 skiltelių česnako
• 5 šaukštų aliejaus
• žiupsnelio druskos
• žiupsnelio pipirų
Pirmiausia paruoškite marinatą: česnako skilteles nulupkite, sukapokite ir išsukite su majonezu, garstyčiomis ir medumi. Palengva įmaišykite aliejų.
Jautieną nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite skersai raumens maždaug 2 cm storio griežinėliais.
Lengvai pamuškite, pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir pamerkite į marinatą. Per naktį palikite šaldytuve.
Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir kepkite marinuotą mėsą, kol ji apsitrauks traškia plutele.
Itališkas duoneles perpjaukite skersai ir vidine puse paskrudinkite sausoje keptuvėje, kad sušiltų.
Aptepkite saldžiarūgščiu padažu, uždėkite po salotos lapą, svogūnų ir pomidoro griežinėlių, jautienos juostelių.
Kepta jautiena su garstyčiomis ir čiobreliais
Reikės:
• 2 kg jautienos
• 4 arbatinių šaukštelių garstyčių
• 2 šaukštų čiobrelių
• 3 svogūnų
Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Dubenyje sumaišykite garstyčias, čiobrelių lapelius ir šia mase aptepkite jautieną.
Dėkite mėsą į orkaitę ir kepkite 15–20 minučių, kol mėsos paviršiuje susidarys plutelė. Tada sumažinkite karštį iki 180 °C ir kepkite dar 2 valandas. Likus 30 minučių iki kepimo pabaigos sudėkite svogūnėlius. Kai iškeps, išimkite iš orkaitės, pridenkite folija ir palikite 20 minučių.
Salotos su kepta jautiena
Reikės:
• 800 g jautienos šoninės
• 500 g vyšninių pomidorų
• 2 skiltelių česnako
• ryšelio petražolių
• žiupsnelio druskos
• žiupsnelio juodųjų pipirų
• 1 raudonojo svogūno
• pusės citrinos
• 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
Mėsą įtrinkite druska ir pipirais. Susukite į foliją ir palikite marinuotis 30–40 minučių.
Kepkite mėsą 180–200 °C orkaitėje apie 30 minučių. Iškepusią mėsą supjaustykite juostelėmis.
Pomidorus perpjaukite pusiau. Susmulkinkite česnaką, petražoles. Sumaišykite mėsą su pomidorais, svogūno griežinėliais ir prieskoniais. Užpilkite pusės citrinos sultimis, sumaišytomis su aliejumi.
Jautienos nugarinė su tortilijomis, tahini ir humusu
Tai šiek tiek meksikietiškas patiekalas, bet ne visai, todėl jis man ir patiko.
Vakarienei dviem reikės:
• 2 jautienos nugarinės kepsnių be riebalų ir kremzlių
• ypač tyro alyvuogių aliejaus
• 2 arbatinių šaukštelių rūkytos paprikos – iš bėdos tiks ir saldžiosios paprikos milteliai
• druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
• 4 stambiai supjaustytų pomidorų
• citrinos
• 4 meksikietiškų paplotėlių (tortilijų)
• didelės saujos pipirnių
• didelės saujos gražgarsčių
• 2 šaukštų humuso (avinžirnių užtepo)
• 2 šaukštų tahini (sezamų sėklų pastos) arba pusantro šaukšto žaliųjų alyvuogių pastos
• neriebios grietinės – pašlakstyti ant viršaus
Smarkiai įkaitinkite keptuvę. Jautieną įtrinkite paprika, druska, pipirais ir alyvuogių aliejumi. Dėkite į keptuvę ir kepkite abi puses po 2–3 minutes (trukmė priklauso nuo kepsnio storio ir nuo to, kaip keptą mėgstate).
Atskirame inde sumaišykite gražgarstes, pomidorus ir pipirnes su pusės citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi.
Kepsniui iškepus, popieriniu rankšluosčiu išvalykite visus riebalus iš keptuvės ir pašildykite paplotėlius iš abiejų pusių – tik nesudeginkite!
Jautieną supjaustykite juostelėmis.
Patiekite patiekalą: ant kiekvieno paplotėlio užtepkite humuso ir tahini mišinio. Ant viršaus dėkite salotas, jautieną, viską apibarstykite rūkyta paprika, apšlakstykite citrinos sultimis ir grietine. Valgyti patogiausia pjaustant kaip picą arba perlenkus visą paplotėlį perpus.
Pasta italiano su pesto ir jautienos padažu bei mocarela
Italai negali įsivaizduoti savo gyvenimo be makaronų, šiandien sunkiai galiu ir aš.
Reikės:
• 400 g makaronų „Agnesi“ Fusilli Lunghi Bucati
• 400 g maltos jautienos (įprastinio riebumo)
• pakuotės pesto padažo su grybais
• 50 g mocarelos (mažesnio riebumo)
• 100 g grietinės (30 proc. riebumo)
• 50 g pomidorų pastos
• šviežiai maltų pipirų, druskos
• prieskoninių žolelių (bazilikų arba raudonėlių)
• alyvuogių aliejaus
Užvirinkite vandenį makaronams. Kol jis virs, keptuvėje be riebalų apkepkite mėsą. Pabarstykite druska ir pipirais, išmaišykite. Į užvirusį vandenį sudėkite makaronus, įpilkite šaukštą aliejaus. Padažo pakelio turinį sumaišykite su 50 ml karšto virinto vandens, išmaišykite, įdėkite grietinės, pomidorų tyrės ir išmaišykite iki vientisos masės.
Išvirusius makaronus dėkite į lėkštę, ant viršaus užmeskite apkeptos mėsos, užpilkite jau paruošto padažo, užmeskite suplėšytų mocarelos gabaliukų (galite ir pjaustytų, bet suplėšyti atrodo skaniau), pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis ir iškart patiekite išalkusiam stalui. Buon appetito!
Puikusis jautienos troškinys su grybais
Vakar, kai po valandos iš orkaitės ėmė sklisti neapsakomai viliojantis jautienos troškinio kvapas, net užsimaniau jo paragauti!
Trukmė: 30 min. ruošti, 3 val. troškinti, iš viso – apie 3 val. 30 min.
3–4 nedidelėms porcijoms reikės:
• 500 g jautienos be kaulų
• 300 g šviežių grybų*
• 250 g šviežių morkų
• 2 nemažų svogūnų
• 3 vidutinio dydžio česnako skiltelių
• 500 ml grybų sultinio
• apie 200 ml sauso raudonojo vyno**
• gabalėlio (80 g) tikro sviesto
• tyro alyvų aliejaus
• šviežiai maltų pipirų
• žiupsnio druskos
• žiupsnio rozmarinų
• žiupsnelio kumino
• lauro lapelio
* Labai skanu su baravykais, bet brangu. Be to, ir pasiūla prekybos centruose ne visada džiugina. Todėl aš ruošiau su pievagrybiais – puikiai pavyko!
** Naudojau Cabernet Sauvignon vynuogių rūšies vyną.
Jautieną supjaustykite stambiais kubeliais ir apkepkite įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu alyvų aliejaus. Apkeptą mėsą sudėkite ant popierinio rankšluosčio ir kurį laiką palikite.
Paruoškite daržoves: nulupkite ir susmulkinkite svogūnus, sutrinkite nuluptas česnako skilteles. Morkas stambiai sutarkuokite, o pjaustydami pievagrybius galite nepersistengti – bus gerai, net jeigu supjaustysite tiesiog griežinėliais.
Keptuvėje išlydykite pusę turimo gabalėlio sviesto ir apkepkite svogūnus. Suberkite grūstus česnakus, apkepkite kokią minutę. Tada sudėkite dalį grybų taip, kad keptuvėje jų nebūtų per daug (kad grybai skaniai apkeptų, jiems reikia erdvės). Taip po truputį sudėkite ir apkepkite visus grybus. Galiausiai suberkite tarkuotas morkas ir gerai išmaišykite. Įdėkite likusį gabalėlį sviesto, leiskite jam ištirpti, viską išmaišykite.
Į puodą sudėkite jautienos gabalėlius ir daržovių mišinį iš keptuvės. Įberkite druskos, pipirų, rozmarinų ir kumino (nepersistenkite su kuminu, jis aitresnis už kmynus), pamaišykite. Užpilkite viską grybų (naudojau baravykų) sultiniu. Įpilkite vyno, įmeskite lauro lapelį. Tiesa, aš dar įdėjau šaukštą su kaupu miltų, kad troškinys truputį sutirštėtų. Pakaitinkite puodą ant vidutinės ugnies 10–15 minučių, kad dalis skysčio (bet tik labai maža dalis) išgaruotų, susigertų į daržoves ir mėsą.
Supilkite troškinį į puodą, skirtą kepti orkaitėje. Įdėkite į orkaitę, įkaitintą iki 150 °C temperatūros, ir troškinkite apie 2–3 valandas. Patiekti galite su virtomis bulvėmis. Tik nepamirškite jų užpilti troškinio sultimis, o tada sudėkite mėsą su daržovėmis. Pamatysite, kaip bus sultinga, o troškinio skystis bus toks skanus, kad net norėsis jį visą išlaižyti su gabalėliu itališkos duonos. Bon appétit!