Nemokama infolinija (8-22 val.)
8 800 20050
Namų ritmu
Pasikeitęs gyvenimo ritmas ir daugiau laiko namų buityje gali įnešti daug sumaišties į mūsų kasdienybę, tačiau kiekvieną naują situaciją galime apgalvoti ir įžvelgti joje teigiamų dalykų. Ką reiškia daugiau laiko praleisti namuose? Daugiau laiko su artimaisiais? Puiku! Daugiau laiko išsikepti išsvajotą patiekalą? Geriau nebūna! Iššveista ir iš pagrindų sutvarkyta virtuvė? Kodėl anksčiau nebuvo tam laiko?!

Pasistenkime atsipalaiduoti ir šiuo metu pagyvenkime nauju – namų – ritmu.

Protingas apsipirkimas

Mažiau laiko parduotuvėje – daugiau namuose: paprastas planavimas padės greičiau apsipirkti ir nekaupti atsargų, o keli paprasti patarimai jūsų ir aplinkinių apsipirkimą padarys saugesnį.

Na, o jeigu ant savo spintelės pastebėjote per daug nupirktų ir jau juoduojančių bananų ar vystančių ridikėlių, apsilankykite patarimų skiltyje, ten turime jums ne vieną paprastą išeitį.

Ne kaupti, o planuoti
Kad produktai nesugestų
Saugus apsipirkimas parduotuvėje

Ne kaupti, o planuoti!

Nepaisant sparčiai išperkamų prekių karantino metu, MAXIMA daro viską, kad asortimente jų nepritrūktų. Šiuo neeiliniu laikotarpiu pirkinius ilgesniam laikui planuokite taip, kad įsigyti produktai būtų tikrai panaudoti ir leistų maitintis visavertiškai:

  • Prieš apsipirkimą patikrinkite, ką jau turite.
  • Susiplanuokite savaitės meniu, o tik tuomet dėliokite pirkinių sąrašą. Kad būtų lengviau, dalinamės maistingų patiekalų receptų idėjomis.
  • Maksimaliam apsipirkimų skaičiaus sumažinimui rinkitės sveikesnius, bet ilgesnio galiojimo produktus: kruopas, ankštinius, konservuotas ir džiovintas daržoves, vaisius, uogas bei riešutus.
  • Kelis kartus per savaitę į valgiaraštį įtraukite mėsos, žuvies bei pieno produktus, kad gautumėte visas organizmui reikalingas medžiagas.
  • Prireikus, į parduotuvę eikite tik su pirkinių sąrašu, kad apsipirkimas būtų kuo greitesnis ir sąmoningesnis.
Asta Černė
Beata Nicholson
Simona Nainė
Nida Degutienė
Indrė Kavaliauskaitė-Morkūnienė
Orijus Gasanovas
Vytaras Radzevičius

Lankytis maisto prekių parduotuvėse man visada labai patiko. Rinktis gražiausius bananus, apžiūrėti visas makaronų formas, skaityti etiketes, išsirinkti ką nors naujo paragavimui, atrasti dar nematytus produktus.

O tada atėjo dienos, kuriose gyvename šiandien. Karantinas.

Kol kas parduotuvę iš savo „pramogų“ sąrašo laikinai išbraukiau. Ėmiau dar kruopščiau planuoti meniu – jau nebe savaitei, o bent dviem į priekį. Ir pirkinių sąrašus išmokau susirašyti ne bet kaip, o pagal pažįstamos parduotuvės išstatymą, kad rasčiau viską eilės tvarka ir tektų kuo mažiau blaškytis. Ką jau kalbėti apie improvizacijas virtuvėje – jos pasiekė naujas aukštumas, nes „nėra ką valgyti“ tiesiog nebeegzistuoja. Jei galiu „išburti“ kažką, kas leistų aplenkti parduotuvę dar vieną dieną, aš taip ir padarysiu. Nes taip tiesiog saugiau.

Šiuo įrašu mes, kartu su „Maxima“, siunčiame labai svarbią žinutę. Tą pačią, kurią jau girdėjote daug kartų, bet dėl to ji netampa mažiau svarbi: likite namuose tiek ilgai, kiek tik galit. Nebėkit į parduotuvę dėl vieno pakelio pieno, dėl ryšelio morkų ar vos suvalgę paskutinę riekelę duonos. Išlaukite, ir susidarius visam reikiamų prekių krepšeliui, keliaukite tik tada. Geriausia – su sąrašu, kad užtruktumėte kuo trumpiau. Geriausia – valandą, kai parduotuvėse mažiau žmonių. Būtinai – laikydamiesi visų saugumo rekomendacijų dar atidžiau nei oficialiai reikalaujama. Kovojant su nematomais priešais, niekas kitas mūsų neapsaugos, tik mes patys.

O iki tol – pasibaigus duonai, ją galima išsikepti ir namuose, vos iš kelių bazinių ingredientų. Tikiu, kad ne aš viena šiomis dienomis, deja, neturiu laiko mokytis sourdough paslapčių (yra kas jų moko, todėl jei tik laiko turite – juk koks tai geras būdas jį praleisti!), bet yra ir kur kas paprastesnių duonos receptų. Tokių, kur tik vienas-du-trys, DUONA! Vienu iš tokių receptų – mielinės neminkytos duonos – dalinuosi šiandien. Beliks sugalvoti, kokį gardų sumuštinį pusryčiams ar užkandžiui būtų galima „išburti“ iš produktų, dar esančių šaldytuve.

Prisiminkim mamas, kurios taip mėgsta gaminti iš akies. Prisiminkim močiutes, kurioms nieko naujo yra išvirti sriubą iš kirvio. Viskas yra įmanoma!

Asta Černė Kulinarinio tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė ir fotografė

Receptai

Sulėtėjęs kasdienis gyvenimo ritmas ir laikas, kurį leidžiame namuose, gali tapti iššūkiu net ir labiausiai mėgstantiems suktis prie puodų. Ką paruošti pusryčiams? Kuo nustebinti šeimą per pietus ar vakarienę? Įprastą gyvenimo ritmą perkėlus tarp keturių namų sienų kyla ne tik įvairūs užimtumo klausimai, bet ir didesnės pagundos vėl ir vėl kažką pakramsnoti. Kad sugrįžus į įprastą rutiną netektų keisti viso garderobo, kviečiame rinktis sveikesnius, sotesnius ir mitybą praturtinančius užkandžius. Klausimai, į kuriuos jums paruošėme daug maistingų, ryškių ir sočių atsakymų!

Kad būtų dar paprasčiau, drauge su receptais pateikiame ir pirkinių sąrašus.

Patarimas:
Ar aliejus gerai įkaitęs, patikrinti galite įmetę gabalėlį svogūno. Jei jis šnypš ir pradės kilti į viršų, karščio užtenka. Drąsiai dėkite į keptuvę tai, ką ruošėtės kepti.
Grikių blyneliai
su salierais ir varške
Jums reikės:
  • 200 g grikių
  • 1 svogūno
  • 100 g varškės
  • 3 kiaušinių
  • 4 kupinų valgomųjų šaukštų miltų
  • 500 g saliero šaknies
  • druskos ir pipirų – pagal skonį
  • aliejaus kepti
  • 1 šaukšto graikiško jogurto
  • mėgstamų prieskoninių žolelių
1
Grikius išvirkite pagal instrukciją, kurią rasite ant pakuotės. Nepamirškite įberti druskos.
2
Svogūną supjaustykite nedideliais kubeliais, salierą sutarkuokite burokine tarka.
3
Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Su juo pakepinkite svogūnus su salierais, kol šie suminkštės.
4
Varškę lengvai pertrinkite. Grikius sumaišykite su varške ir kepintomis daržovėmis, viską išmaišykite. Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite miltus, įberkite druskos, pipirų ir viską labai gerai išmaišykite. Jei masė pasirodys truputį per tiršta, įpilkite šlakelį vandens.
5
Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir šaukštu dėkite blynų tešlą, formuodami plonus blynelius. Kepkite iš abiejų pusių po kelias minutes, kol gražiai apskrus.
6
Patiekite su graikišku jogurtu ir smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis.
Jei norite nesugadinti lašišos, jokiais būdais jos neperkepkite. Patikrinti, ar lašiša iškepusi, galite palietę ją pirštu. Jei žuvies mėsa vis dar standi, reikia pakepti, jei palietus ji skiriasi į gabalėlius, žuvis paruošta.
Garinti lašišų filė kepsneliai
su citrinomis
Jums reikės:
  • 1 kg lašišų filė
  • pusės citrinos
  • 2 šakelių petražolių
  • žiupsnio druskos
  • žiupsnio 5 pipirų mišinio
1
Odą nuo lašišos filė nupjaukite, pasūdykite žiupsneliu druskos ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, geriausia – po 150 g.
2
Lašišos gabalėlius 10-20 minučių dėkite į garų puodą.
3
Kai lašiša išsigarins, išimkite ir apibarstykite 5 pipirų mišiniu. Ant kiekvieno gabalėlio uždėkite po pusę griežinėlio citrinos.
4
Patiekite apibarstę smulkintomis petražolėmis.
Priešpiečiai – tinkamiausias laikas vaisiams ir uogoms. Dubenėlis pavasarinio glotnučio, kuriame šėlsta vitaminai, suteiks energijos likusiai dienai. Jei turite elektrinę trintuvę, ilgai neužtruksite, tiesiog sumeskite tai, ką mėgstate, arba tai, ką siūlo mūsų šefas Arnas.
Glotnutis dubenėlyje
Jums reikės:
  • 2 šaldytų bananų (prieš tai nuluptų ir supjaustytų)
  • 2 šaldytų mangų (prieš tai nuluptų ir supjaustytų)
  • 2 avokadų
  • pusės stiklinės migdolų gėrimo
  • 6 šviežių datulių
  • 1 arbatinio šaukštelio maltų ciberžolių
  • 1/4 aitriosios paprikos
  • pusės saujos mėtų lapelių
  • saujos kokosų kubelių
  • saujos smulkintų migdolų
  • saujos migdolų
  • 1 valgomojo šaukšto ispaninių šalavijų (angl. chia) sėklų
  • mėtų lapelių
  • saujos ožerškių (angl. goji) uogų
1
Įvirtuvinį smulkintuvą sudėkite nuluptus avokadus ir supilkite migdolų gėrimą. Viską gerai išplakite iki vientisos konsistencijos
2
Po truputį berkite šaldytus vaisius ir dar plakite, kol masė taps vientisa.
3
Sumeskite datules, mėtų lapelius, smulkintą aitriąją papriką, ciberžoles ir išplakite iki vientisos konsistencijos. Gali būti, kad prireiks dar šlakelio migdolų gėrimo.
4
Gautą masę išpilstykite į dubenėlius ir patiekite su kokosų kubeliais, migdolais, ispaninių šalavijų sėklomis, mėtų lapeliais ir ožerškių uogomis.
Grikių blyneliai
su salierais ir varške
Garinti lašišų filė kepsneliai
su citrinomis
Glotnutis dubenėlyje
Jei trūksta idėjų, kaip suplanuoti pirkinius, kad jie visi būtų panaudoti gaminant bei nereikėtų nieko išmesti, siūlome perskaityti rubriką 1 apsipirkimas – 5 vakarienės leidinyje „Įkvėpimai“.

Išlikime sveiki

Turėdami daugiau laiko namuose, išnaudokime jį prasmingai: pavasaris puikus laikas išsikuopti namus, dezinfekuoti nešvariausius paviršius ar išversti dulkėtą drabužių spintą.

Namų tvarkymasis jau puikus sportas, o jeigu dar pajudėsite papildomai ir kasdien padarysite mankštą ar pašoksite pagal mėgstamą muziką – būsite žvalūs ir sveiki!

Švarūs namai
Sportas namuose

Švarūs namai

Švara namuose – viena iš sveikatos apsaugos priemonių, o aplinkai draugiškos valymo priemonės – švara ir už jūsų namų sienų. Šiandien galima rinktis iš daugybės pasiūlymų – ekologiškų ar tinkančių alergiškiems žmonėms priemonių. Daugėja priemonių, kurių sudėtyje yra ne mažiau kaip 95 % natūralių ingredientų ir produktų, kurie tinka veganams ir nėra testuojami su gyvūnais.

Kaip teisingai išsivalyti namus:

  • Įvertinkite, kokius paviršius valysite.
  • Apsibrėžkite, kurią namų dalį valysite – virtuvę, vonią ar svetainę.
  • Nepamirškite dezinfekuoti dažniausiai liečiamų paviršių: durų rankenų, kompiuterio, mobiliojo telefono, televizoriaus pultelio, stalų ir pan.
  • Netoksiškas valymo priemones galite pasigaminti ir namų sąlygomis. Pavyzdžiui, į sodą įlašinę šiek tiek vandens turėsite šveitimo pastą vonios kambariui. Stiklo paviršius švariai nuvalysite actu, o įsisenėjusias dėmes – citrinos rūgštimi.
  • Reguliariai vėdinkite patalpas.

Šeimos laikas namuose

Laikas, kurį leidžiame namuose, turi būti ne tik saugus, ramus, bet ir turiningas. Apjunkite šeimą bendroms veikloms – prisiminkite stalo žaidimus, šaradas ar slėpynes. Drauge ruoškite maistą, skaitykite knygas, klausykitės edukuojančių tinklalaidžių, o vėliau jas aptarkite. Šiandien pasitelkite kūrybiškumą, kuris itin pravers ir ateityje.

Gaminame su vaikais
Dirbtuvėlės vaikams
Namų SPA ir grožio ritualai

Žalieji skanukai–rutuliukai

Jums reikės:

  • 0,5 stiklinės anakardžių
  • 1,5 stiklinės kokosų drožlių
  • 3 valgomųjų šaukštų medaus 4 valgomųjų šaukštų išlydyto
  • kokosų aliejaus
  • 0,5 stiklinės šilto vandens trintuvo

Pabarstukams:

  • 3 valgomųjų šaukštų maltų dygliuotųjų ožerškių (angl. goji) uogų
  • spalvotų kokosų drožlių
  • šokoladinių pabarstukų

  1. Į elektrinį trintuvą suberkite anakardžių riešutus.
  2. Taip pat įdėkite 3 valgomuosius šaukštus medaus.
  3. Į tą patį trintuvą suberkite ir kokosų drožles.
  4. Paskutinis žingsnis prieš sutrinant visus produktus – supilkite šiltą vandenį ir kokosų aliejų.
  5. Viską sutrinkite iki vientisos masės. Iškart įspėju, kad malti nebus lengva, todėl vis išjunkite trintuvą, pamaišykite masę, kad viskas tolygiai susitrintų.
  6. Rankomis suformuokite norimo dydžio rutuliukus ir apibarstykite pabarstukais. Palikite šaltai, kad kokosų aliejus sustingtų ir rutuliukai sukietėtų.

Cukinijų blynai

Jums reikės:

  • 1 žaliosios cukinijos
  • 2 kiaušinių
  • 2 šaukštų rudojo (jei neturite – puikiai tiks ir baltasis, tik berkite jo kiek mažiau) cukraus
  • 1 didelės stiklinės pieno
  • miltų tiek, kad tešla būtų tiršta
  • kokosų aliejaus kepti

Pirmiausia sutarkuokite cukiniją. Atskirame dubenyje švelniai paplakite kiaušinius, supilkite pieną, suberkite cukrų ir dar paplakite iki vientisos masės. Tuomet pradėkite berti miltus. Tešla turi būti gan tiršta – cukinijos tarkiai ją paskystins. Sumaišę tešlą ir cukinijos tarkius, dėkite šaukštu tešlą į įkaitintą keptuvę ir kepkite, kol abi blynų pusės gražiai apskrus. Skaniausia blynus valgyti yra su klevų sirupu arba namine obuoliene.

 

Mūsų paslaugosVisos paslaugos

MAXIMOS dovanų kortelės ir čekiai Paskolos Bilietai į renginius Elektroninis bilietas TAX-FREE paslauga Pinigų išgryninimo paslauga
Sąskaitų išrašymas
Patogus būdas gauti sąskaitas faktūras
Plačiau
Naujienlaiškis
Užsakyti