Griliaus sezonas tęsiasi: 5 idėjos, kaip skaniai iškepti žuvį
2018 m. rugpjūčio 03 d.
Grįžti į sąrašą

Pasidalink:

Žuvies paruošimas čirškinimui kepsninėje dažnam skamba kaip ilgas ir sudėtingas procesas, nors iš tiesų tai ne ką sunkiau nei užmarinuoti ir išsikepti šašlyką, o ir kepa žuvis kur kas trumpiau. Ant kepsninės kepta ir sodraus dūmo aromato įsigėrusi žuvis įgauna visai kitą skonį, kurį vis dažiau atranda iškylautojai.

Prekybos tinklo „Maxima“ atstovai pastebi, kad lietuvių maisto racione atsiranda vis įvairesnės žuvys, o šią vasarą nuo šašlykų ir kitų mėsos kepsnių „pavargę“ iškylautojai renkasi kepti šviežią žuvį ar jau paruoštus čirškinti „Meistro kokybės“ žuvies gaminius.    

„Skubantiems pirkėjams yra aktualu parduotuvėse rasti ne tik platų šviežios žuvies asortimentą, bet ir iš anksto kepimui jau paruoštų jos gaminių – marinuotų žuvies kepsnių, filė ar žuvies vėrinukų, kuriuos galima išsikepti vos grįžus namo po darbo ar pasiimti į iškylą su kepsnine gamtoje.

Kepimui skirtos žuvies gaminių pasirinkimas per pastaruosius metus yra išplėstas kone dvigubai. Jaučiame pirkėjų poreikį paįvairinti žuvų asortimentą, todėl ir šviežios žuvies pasirinkimas didės“, – sako lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas.

Šią vasarą iškylautojai žuvies skyriuose gali rasti ne tik marinuotų ir kepti paruoštų jūros lydekų, atlantinių lašišų didkepsnių, doradų, bet ir kalmarų, skirtingais prieskoniais ir pagardais marinuotų Lietuvos žuvų ūkiuose užaugintų šamų filė ir kitus gurmaniškai paruoštus žuvies gaminius.

Mėgstantiems šeimininkauti virtuvėje A. Poleninas dalinasi geriausiais „Maximos“ kulinarijos meistrų ištobulintais žuvies marinavimo čirškinimui ant laužo receptais, kurie yra nesunkiai paruošiami, o nepaliks abejingų net ir didžiausių gurmanų.
 

Kepta jūros lydeka

Ingredientai:
Jūrinės žuvys „Maximos“ parduotuvėse vis labiau populiarėja, o jų asortimentas šiemet yra perpus didesnis. Paruošti ir ant grilyje išsikepti jūros lydeką yra paprasta ir greita. Jei nusipirkote šaldytą jūrų lydeką, pirma ją atšildykite, nuskuskite žvynus, išvalykite, nuplaukite ir nusausinkite. Žuvies šonuose odelę iš abejų pusių įstrižai įpjaukite keliose vietose. Paruoštą žuvį pabarstykite druska, citrininiais žuvų prieskoniais ir įtrinkite, tuomet užpilkite aliejaus. Žuvį palikite pasisūdyti 2-3 valandas ir galite kepti kepsninėje. Patiekiant keptą jūros lydeką galima pašlakstyti citrinų sultimis.

 
Lašišų vėrinukai su daržovėmis

Ingredientai:
Iš storosios lašišų filė dalies atpjaukite apie 3 cm dydžio kubelius ir juos ištepkite pasirinktu marinatu. Išvalius įvairių spalvų paprikas ir cukinijas, supjaustykite jas 3 cm dydžio (kaip ir žuvies) kvadratais. Suverkite lašišą ir daržoves ant medinių iešmelių tokia tvarka: cukinija, lašiša, paprika, lašiša, paprika, lašiša, cukinija. Iškeptais iešmeliais ne tik nustebinsite svečius, bet ir papuošite stalą.
 

Marinuota lašišų filė su pelėsinio sūrio įdaru

Ingredientai lašišos paruošimui:
Sūrio įdarui:
Papuošimui:
Lašišų filė supjaustykite 5 cm pločio gabaliukais, pabarstykite citrininiais prieskoniais, druska, užpilkite aliejumi ir lengvai įtrinkite. Kiekvieną gabaliuką prieš kepimą įpjaukite įstrižai, kad gautųsi drugelio forma.

Sūrio įdaro paruošimas: į smulkintuvą sudėkite tarkuotą ir pelėsinį sūrį, majonezą, rozmarino lapelius ir susmulkinkite iki vientisos masės. Jei plaktuvo neturite, galite tiesiog viską išmaišyti. Paruoštą sūrio įdarą dėkite ant lašišos filė, per vidurį, į įpjautas vietas, paviršių palyginkite. 

Paruoštą lašišą kepkite folijos indelyje arba suvyniotą į foliją. Po kepimo ant viršaus pabarstykite čiobrelių, pipirų mišinio, pašlakstykite citrinos sultimis. Šalia galite pateikti Teriyaki padažą.


Marinuotos dorados su imbierais ir mėtomis

Ingredientai doradų paruošimui:
Imbierinis marinatas su mėtomis:
Papuošimui:
Doradas išvalykite, išplaukite, nusausinkite. Pabarstykite druska, įvairiais prieskoniais žuviai ir palikite pasisūdyti apie 2-3 val. Atskirai pasiruoškite imbierinį marinatą. Imbierų šaknis nuvalykite, sudėkite į smulkintuvą, taip pat sudėkite mėtų lapelius, supilkite citrinų sultis, paskaninkite druska, cukrumi ir susmulkinkite iki vientisos masės. Pabaigoje supilkite aliejų. Pasūdytas doradas užpilkite paruoštu marinatu, gerai įtrinkite. Į pilvo ertmę įdėkite keletą riekučių citrinų. Taip paruoštą žuvį kepkite kepsninėje. Po kepimo ant doradų viršaus galima uždėti keletą mėtų lapelių, kaparių papjaustytų riekutėmis ir pabarstyti šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis. 


Marinuota kalmarų filė

Ingredientai:
Kalmarų filė, jeigu šaldyta, atšildykite, nuplaukite, išimkite kremzlę. Paruoštus kalmarus įtrinkite smulkintais česnakais, prieskonių mišiniu arba pipirų mišiniu, žuvies prieskoniais, druska. Ant viršaus užpilkite aliejų, pabarstykite laurų lapais, permaišykite. Marinuokite apie 2-3 val. Taip pamarinuotą kalmarų filė kepkite kepsninėje. Po kepimo galite pašlakstyti citrinų sultimis.

Skubantys iškylautojai pagal pateiktus receptus marinuotą ir kepimui paruoštą žuvį ras didesnėse „Maximos“ parduotuvėse.

Apie bendrovę „Maxima“

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia 245 „Maximos“ parduotuvės, kuriose dirba daugiau nei 15 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 550 tūkst. klientų.

Pasidalink: