Ieškote originalaus skonio – gal kruasanų, įdarytų suši?
2016 m. gegužės 13 d.
Grįžti į sąrašą

Pasidalink:

Pastaruosius kelerius metus visame pasaulyje sparčiai populiarėja prancūziški kruasanai. Tiesa, nusprendus paragauti populiaraus sluoksniuotos tešlos kepinio, galima ir nustebti – šiandien šio raguolio variacijų daugiau nei sluoksnių jo tešloje. Pavyzdžiui, JAV kepėjai gali pasiūlyti kruasanų su picos pagardais ar čili troškiniu, o ką jau kalbėti apie japoniškus raguolius su žuvimi? 

Įdomu tai, kad nors kruasanai šiandien laikomi bene žymiausiu prancūzų virtuvės simboliu, XIX a. juos sukūrė verslininkas ir kepėjas iš Austrijos Augustas Zangas. Atidaręs kepyklą Paryžiuje, apsukrus verslininkams prancūzams pasiūlė paragauti originalių austriškų raguolių – kipfelių, kurie ilgainiui tapo garsiaisiais kruasanais.

Kepami iš kildintos sluoksniuotos tešlos, šie raguoliai iš tiesų primena prancūziškus kruasanus, tiesa skiriasi savo forma. Kitaip nei kruasanai, jų pirmtakai – itin riestos, gilų mėnulio pjautuvą primenančios formos.

Ilgą laiką šis gardumynas buvo prieinamas išskirtinai tik Prancūzijos ir Austrijos valgytojams, mat buvo kepamas tik tradicinėse šių šalių kepyklose. Po daugiau nei 100 metų – 8-jame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, atradus būdą šaldytus kepinius gabenti tolimus atstumus, kruasanai plačiai paplito visame pasaulyje. Šiuos imta kepti ne tik visoje Europoje, bet ir Jungtinėse Amerikos Valstijose, Azijoje.

Ilgainiui šie tapo tokie populiarūs, jog sumanūs kepėjai pirkėjams pasiūlė ne vieną tradicinių kruasanų variaciją. Bene daugiausiai šio kepinio variantų galima sutikti JAV. Šiandien ten daug dėmesio sulaukia ne tik įmantriais įdarais – rūkyta lašiša, fetos sūriu ar špinatais pagardinti raguoliai, bet ir meksikietiški kruasanų takos ar sluoksniuotos tešlos dešrainiai.

Įdomu tai, kad amerikietiškos kepinių tradicijos vis labiau pritampa ir Europoje. Pavyzdžiui, iš JAV kepyklų atkeliavę sluoksniuotos tešlos keksiukai ar sluoksniuotos amerikietiškos spurgos, kurioms jau spėjo prigyti savitas pavadinimas – „Cronuts“, kilęs nuo populiariųjų spurgų su skyle viduryje.

Ne mažiau už pačius prancūzus kruasanus mėgsta japonai. Šie tradicinius raguolius gardina japonišku „Teriyaki“ padažu ar jūros dumbliais. Kai kuriose Tokijo kavinėse siūloma paragauti kruasanų, įdarytų tradiciniais japoniškais suši. Beje, Japonija – kol kas vienintelė šalis pasaulyje, siūlanti paragauti išskirtinio skonio kruasanų su stiprios matcha arbatos kremu.

Sumanūs belgiškų vaflių kepėjai siūlo išmėginti dar vieną tradicinių raguolių alternatyvą. Tai pūsti sluoksniuotos tešlos vafliai, patiekiami su įvairiais tradiciniais pagardais, pavyzdžiui, plakta grietinėle, ledais, šokoladu ar šviežiomis uogomis.

Prekybos tinklo „Maxima“ vyriausioji konditerijos technologė Danutė Gaidelienė sako, jog lietuviai, nors ir mėgsta prancūziškus kepinius, lieka ištikimi tradiciniam skoniui. Pasak jos, dažniausiai tautiečiai renkasi klasikinius kruasanus.

„Pastaruoju metu prancūziški kruasanai vis dažniau randa vietą ir ant lietuvių stalo. Tiesa, eksperimentuodami su šios rūšies kepiniais, lietuviai konservatyvesni nei užjūrio šalių valgytojai ir mieliau renkasi tradicinius tarpusavyje derančius ingredientus. Bene dažniausiai sluoksniuotos tešlos raguolius šalies gyventojai gardina šokoladu, uogiene ar medumi,“ – pastebi D. Gaidelienė. „Kita vertus, populiarėja ir naujas pusryčių užkandis – kruasanų sumuštiniai. Juos dažniausiai siūloma patiekti su griežinėliu kumpio ar sūrio bei šviežiomis daržovėmis.“

Prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, prancūziški sluoksniuotos tešlos kepiniai – Lietuvoje vieni mėgstamiausių. Jiems pirmenybę teikia beveik 3 iš 4 pirkėjų. Dažniausiai kepinius šalies gyventojai valgo kaip desertą, taip pat pusryčiams ar kaip užkandį tarp pagrindinių dienos valgymų.

Atsižvelgiant į šią tendenciją, šį pavasarį prekybos tinklo parduotuvėse buvo pristatyti pagal originalų prancūzišką receptą kepami kruasanai. Šie į tinklo parduotuves atkeliauja iš vienos didžiausių Prancūzijos kepyklų „Boulangerie Neuhauser“.

Pasidalink: