„Maxima“ tyrimas: maisto kokybės vertinimui įtakos turi tai, kaip šios pateikiamos parduotuvėje
2016 m. lapkričio 18 d.
Grįžti į sąrašą

Pasidalink:

Prekybos tinklo „Maxima“ užsakymu šiemet atlikto fokusuotų diskusijų grupių tyrimo duomenimis, šalies pirkėjai yra patenkinti šalies prekybos centruose siūlomų maisto produktų kokybe. Vis tik, skirtingas prekių kategorijas tyrimo dalyviai linkę vertinti nevienodai. Pasirodo, apie maisto prekių kokybę vartotojai sprendžia ne tik pagal išvaizdą, kvapą ar skonį, bet ir tai, kaip šie pateikiami prekybos vietose, kiek daug žmonių įsigyja tuos pačius produktus.

„Nors lietuviai yra linkę sutaupyti ir palaukti įvairių nuolaidų bei akcijų, kokybei išimčių nedaro. Kaip rodo ankstesnių pirkėjų įpročių tyrimų duomenys, pirmenybę kokybei, lyginant su kaina, teikia daugiau kaip 60 proc. šalies pirkėjų. Naujausias mūsų užsakymu atliktas tyrimas rodo, jog maisto produktų kokybę pirkėjai vertina itin atidžiai ir kliaujasi ne tik tradiciškai prekių išvaizda ar skoninėmis savybėmis, bet ir tuo, kokiose vitrinose ar skyriuose šios pateikiamos parduotuvėje. Labiausiai prekių kokybe pirkėjai pasikliauja sveriamų produktų skyriuose, kuriuose gali jas atidžiau apžiūrėti, pauostyti ar paliesti. Taip pat, lygina ir prekių populiarumą – vyrauja įsitikinimas, jog greitai išperkamos prekės parduotuvių lentynose neužsibūna, todėl yra šviežesnės“, – sakė bendrovės „Maxima LT“ Komercijos vadovas Paulius Dambrauskas. 

Šviežesnės mėsos – į sveriamų produktų skyrių

Daugelis tyrimo dalyvių įsitikinę, jog šviežesnės mėsos reikia ieškoti sveriamos mėsos skyriuose. Pasak jų, taip lengviau įsitikinti mėsos kokybe – ją lengviau apžiūrėti, pauostyti, įvertinti, kiek laiko mėsa siūloma vitrinoje. Dalis pirkėjų mano, jog šviežesnės mėsos galima įsigyti ir didesnėse parduotuvėse, kuriose lankosi daugiau pirkėjų. Taip, pasak jų, mėsa neužsibūna vitrinoje, todėl yra šviežesnė. Apie jos kokybę pirkėjai dažniausiai sprendžia iš išvaizdos – jų manymu, kokybiška mėsa yra natūralios spalvos, neapdžiūvusi ir nepavandenijusi. Mėsos skyriuose pirkėjai dažnai atkreipia dėmesį ir į produkcijos kilmę – pirmenybė teikiama lietuviškai vietos gamintojų mėsai. Kaip rodo š. m. gegužę prekybos tinklo „Maxima“ atliktas kokybės sampratos tyrimas, tuo, jog lietuviški maisto produktai kokybiškesni už užsienietiškus, įsitikinę net 44 proc. pirkėjų.

Ekologiškus vaisius ir daržoves dažniau perka vaikams

Apie vaisių ir daržovių kokybę tyrimo dalyviai dažniausiai sprendžia iš jų išvaizdos. Pasak jų, dažniausiai kokybiškais vaisiais ir daržovėmis laikomi tie, kurie yra patrauklios išvaizdos, atrodo sunokę. Kaip ir mėsą, pirkėjai juos dažniausiai perka sveriamus, nes taip produktus galima patogiau apžiūrėti, įvertinti jų kokybę. Nors beveik pusė (45 proc.) pirkėjų mano, jog ekologiški produktai yra kokybiškesni, ekologiškus vaisius ir daržoves dažniausiai perka ne sau, o vaikams. Manoma, kad lyginant su įprastais vaisiais ir daržovėmis šie yra švaresni, todėl labiau tinka vaikams.

Šviežią duoną atpažįstą pagal minkštumą

Tyrimo dalyviai įsitikinę, jog šviežią duoną pirmiausia galima atpažinti iš jos minkštumo. Kuo ši minkštesnė ir puresnė – tuo duona šviežesnė. Nemažiau svarbu ir pastarosios kvapas, kuris didžiajai daliai pirkėjų asocijuojasi su kokybiška šviežia duona. Kitaip nei vertinant mėsą, vaisius ir daržoves, duonos gaminių išvaizda pirkėjams nėra itin svarbi. Tarp penkių pagrindinių duonos kokybės vertinimo kriterijų šis atsiduria ketvirtoje vietoje. Trečioje vietoje po minkštumo ir kvapo rikiuojasi duonos sudėtis, penktoje – pakuotės patrauklumas.

Kulinarijos gaminių kokybę parodo išvaizda ir sudėtis

Kai negamina patys, pirkėjai mielai renkasi jau pagamintus kulinarijos gaminius, kuriuos siūlo prekybos centrai. Apie jų kokybę parduotuvių vitrinose tyrimo dalyviai sako dažniausiai sprendžiantys pagal išvaizdą – svarbu, kad jose pateikiamos salotos, mišrainės patraukliai atrodytų, nebūtų apdžiūvusios ar pavandenijusios. Ne mažiau svarbu ir tai, kokie ingredientai sudaro šiuos gaminius – pastarieji turėtų būti aiškiai matomi, be to, vyrauja įsitikinimas, kad kokybiškas salotas sudaro mažiau sudedamųjų dalių. Be salotų prekybos centruose pirkėjai dažnai ieško ir jau paruoštų valgyti mėsos, kitų kulinarijos gaminių, kuriuos patogu iškart valgyti, pavyzdžiui, per pietų pertrauką darbe. 

Tortai ir pyragai šviežesni – vitrinose

Kaip ir mėsą, konditerijos gaminius pirkėjai mieliau renkasi iš sveriamų pyragų ir tortų vitrinų. Tyrime dalyvavę respondentai mano, jog jose produktai šviežesni ir kokybiškesni nei jau supakuoti  ir pateikiami šaldytuvuose. Be to, pirkėjai vertina platų pyragų, pyragaičių ir tortų asortimentą bei galimybę klausti konditerijos skyriaus darbuotojų patarimo. Kita vertus, pirkėjams įtarimą kelia pernelyg ryškūs ir nenatūralių spalvų saldumynai. Būkštaujama, kad juose naudojama daugiau dažiklių ir konservantų, todėl kokybiškesniais laikomi skoningai dekoruoti įprastų natūralių spalvų tortai ir desertai.

Kokybę užtikrina ir nuolat atnaujinamas asortimentas

Pasak P. Dambrausko, pirkėjų kokybės vertinimui įtakos turi ne tik atskirų maisto produktų pasirinkimas, bet ir bendras parduotuvės asortimentas. Šių metų pavasarį prekybos tinklo „Maxima“ atlikto pirkėjų kokybės vertinimo tyrimo duomenimis, ketvirtadaliui pirkėjų itin svarbu, jog parduotuvės asortimentas būtų nuolat prižiūrimas ir atnaujinamas. Apie prekių kokybę jie sprendžia ir iš gausaus šviežių vaisių ir daržovių, šviežios mėsos, duonos ir pieno produktų pasirinkimo.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 240 „Maxima“ parduotuvių, kuriose dirba daugiau nei 16 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 550 tūkst. pirkėjų. Prekybos tinklas „Maxima“, Lietuvos vartotojų nuomone, yra geriausias kokybės pavyzdys ir simbolis vertinant Lietuvos rinkoje siūlomus produktus bei paslaugas. Tai parodė šiemet nepriklausomos Šveicarijos tyrimų bendrovės „International Certification Association“ (ICERTIAS) atliktas rinkos tyrimas „QUDAL – QUality meDAL“.

Apie tyrimą:

Fokusuotos diskusijų grupės tyrimą šių metų rugsėjį prekybos tinklo „Maxima“ užsakymu atliko tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“.

Pasidalink: