Populiariausi vegetariški produktai „Maximoje“ atskleidė ir saldų pirkėjų pomėgį
2018 m. spalio 01 d.
Grįžti į sąrašą

Pasidalink:

Vegetarų ir žaliavalgių valgiaraščiui tinkamų maisto prekių paklausa pastaraisiais metais sparčiai auga, todėl lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ aktyviai plečia produktų asortimentą. Prekybos tinklo atstovai atskleidžia, kad kai kurios šių metų asortimento naujienos sulaukia ypatingo populiarumo – pirkėjų atradimai užtikrintai užima pirmąsias populiariausių vegetariškų produktų sąrašo vietas.

Lietuvišką derlių vertina ne tik vegetarai

Pasaulis jau daugiau negu 40 metų spalio 1-ąją mini Tarptautinę vegetarų dieną. Tarptautinė vegetarų bendruomenė siūlo visą mėnesį skirti daugiau dėmesio mitybai ir susipažinti su vegetarizmo principais.  „Maximos“ komercijos direktorė Vilma Drulienė pastebi, kad lietuviškame prekybos tinkle pirkėjų dėmesys vegetariškiems produktams yra ne vienadienis reiškinys – tokių prekių paklausa nuosekliai auga jau kelerius metus, o asortimento naujienas vegetarai priima smalsiai ir atvirai.

Anot V. Drulienės, atskirti, kuriuos produktus perka tik vegetarai, sudėtinga. „Nuolat rūpinamės, kad parduotuvių lentynose būtų kuo didesnė šviežių daržovių, vaisių ir uogų įvairovė. Pirmenybę teikiame lietuviškų ūkių produkcijai – šiuo metu daugiau nei pusę – 55 proc. – šviežių vaisių ir daržovių asortimento sudaro Lietuvoje užaugintos gėrybės. Tad visi pirkėjai, įskaitant ir vegetarus, turi didelį sveikų ir šviežių produktų pasirinkimą“, – teigia „Maximos“ komercijos vadovė V. Drulienė. Ji taip pat atkreipia dėmesį, kad po derlingos vasaros ir rudens pradžios lietuviškų vaisių ir daržovių kainos šiemet yra mažesnės negu pernai tuo pat metu. 

Populiariausių sąrašo viršūnėje atsidūrė naujienos

Plėsti sveikų produktų asortimentą ir pristatyti naujoves „Maximai“ padeda tiekėjai. „Kartu su partneriais nuolat sekame užsienio šalyse pasirodančias maisto prekių naujienas, taip pat skatiname ir Lietuvos gamintojus rinkai pasiūlyti produktų, atitinkančių vegetariškos mitybos principus“, – dėsto V. Drulienė.

Šįmet populiariausių vegetarams skirtų produktų sąrašas susiformavo kaip natūralus skirtingų Lietuvos ir užsienio gamintojų  produkcijos derinys.

10 vieta – vegetariškas pyragas „Medutis“.

9 vieta – saulėgrąžų užtepėlė su džiovintais pomidorais.

8 vieta – veganiškas šokoladinis pyragas „Crazy cak“.

7 vieta – kviečių kepsneliai „Good bite“.

6 vieta – humusas su kariu.

5 vieta – sojų dešrelės „Frankfurter“.

4 vieta – klasikinis humusas.

3 vieta – raudonųjų paprikų skonio humusas.

2 vieta – glaistytas, kakavinis tofu desertas.

1 vieta – glaistytas tofu desertas su aguonomis.

Tofu vadinamos sojų varškės gaminiai užėmė sąrašo viršūnę, nes daugiau negu 56 tūkstančiai šių produktų per 6 mėnesius atsidūrė „Maximos“ pirkėjų krepšeliuose.

Vegetarų dieną siūlo paprastą iššūkį

„Maximos“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas pastebi, kad platus pasirinkimas pirkėjams suteikia galimybę visiškai įgyvendinti vegetariškos mitybos principus per pusryčius, pietus ir vakarienę. „Humusas su daržovėmis yra sotus ir sveikas užkandis. Pusryčiams taip pat tinka duona su baklažanų ar saulėgrąžų ir džiovintų pomidorų užtepėle. Kviečių kepsneliai, kepti sojų šniceliai – pagrindinis pietų patiekalas, o naujiena vakarienei – špinatų mėsainis arba sojų dešrelės“, – pavyzdį pateikia „Maximos“ maisto ekspertas A. Poleninas. Vertindamas populiariausių vegetariškų produktų sąrašą specialistas pastebi, kad vegetarai mėgsta pasmaližiauti – tofu desertai, veganiški ir vegetariški pyragai dešimtuke atsidūrė ne veltui.

A. Poleninas priduria, kad subalansuotos mitybos piramidės pagrindą sudaro vegetariški produktai – grūdinių kultūrų gaminiai, vaisiai ir daržovės. Būtent vaisių ir daržovių vienas asmuo turėtų per dieną valgyti ne mažiau kaip penkis kartus ir suvartoti bent 400 gramų – tokia yra Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacija. Pasak „Maximos“ maisto eksperto, valgyti daugiau vaisių ir daržovių galėtų būti paprastas Vegetarų dienos iššūkis. Mat, Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, šviežias daržoves, išskyrus bulves, Lietuvoje kasdien vartoja tik kas trečias suaugęs gyventojas, o vidutiniškai per dieną suaugusieji suvartoja tik 260 gramų vaisių ir daržovių.

Apie bendrovę „Maxima“

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia 244 „Maximos“ parduotuvės, kuriose dirba daugiau nei 15 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 550 tūkst. klientų.

Pasidalink: