Pavartykite naują katalogą SEZONAI skirtą vasarai

Žiūrėti

Grilio virtuozo
Kristupo Krivicko patarimai

Maisto ruošimas grilyje ar virš laužo man yra ritualas. Taip pat, tai neatsiejama laiko praleidimo, bendravimo su šeima ir draugais dalis.

Šefas pataria

Grilio sezono startui prireiks:
• anglių ar malkų,
• kepsninės ar saugios laužavietės, žnyplių, iešmų, mentelės,
• peilio,
• keptuvės, ketaus puodo.
Kaip kepti?
• Prieš kepant mėsą, ištraukite ją iš šaldytuvo, kad sušiltų iki kambario temperatūros. Išvengsite problemos, kad išorė jau dega, o mėsos vidus dar žalias.
• Šašlykų kepimo laiką sutrumpinkite keliomis minutėmis. Karštus sumeskite į puodą su pjaustytais svogūnais. Išmaišykite ir uždengę dangčiu šiltai palikite 10–15 min. Per šį laiką šašlykai pasieks tinkamą vartojimui vidinę temperatūrą. Mėsa bus sultinga, o svogūnai įgaus mėsos aromato, bus skanūs ir neaitrūs.
• Ant dviejų iešmelių suvertas krevetes daug lengviau vartyti.
• Žuvis neprisvils prie grotelių ir įgaus gardaus aromato bei skonio, jei ją kepsite ant grotelių pakloję citrinos ar apelsino griežinėlius.
Auksinė taisyklė – švara!
Grilį ir grilio įrankius visada laikykite švarius. Reguliariai išvalykite pelenus. Saugokite, kad vanduo nepatektų į vidų ir po naudojimo atvėsusią kepsninę uždenkite specialiu vandens nepraleidžiančiu dangalu.
Verta žinoti
• Gaminti lauke lengviau turint pjaustymo lentelę ir aštrų peilį.
• Į gamtą pasiimkite kelis tuščius indus. Tikrai juos panaudosite, net jei imdami dar nežinosite kam.
• Jei į gamtą vykstate ilgesniam laikui, dalį mėsos užšaldykite. Šaltkrepšyje ji laikysis ilgiau ir vėsins kitus produktus.
• Pravers aliuminio folija – visada atsiras, ką į ją suvynioti.
• Ant žarijų užmeskite rūkymo kubelius – dūmo kvapas ir skonis bus daug stipresnis.
• Paimkite šiek tiek daugiau anglių ar malkų.
• Jei imate malkas – nepamirškite kirvuko. Anglims ir malkoms rinkitės kietmedžius ar vaismedžius, jokiu būdu ne spygliuočius. Geriausia – obelų, vyšnių, alksnių ir ąžuolų malkos bei anglys. Jei malkos naudojamos rūkymui, jas vertėtų nužievinti.
• Pasirūpinkite šiukšlių maišais.
Ką daryti, kad maistas nekibtų prie grotelių?
• Kepkite ant švarių, prižiūrėtų grotelių.
• Prieš kepdami svogūno pusele patepkite groteles. Svogūno sultys sudarys apsauginį sluoksnį ir kepama mėsa kibs daug mažiau, o po kepimo groteles nuvalysite lengviau.
• Mėsai nelipti prie grotelių padės ir šlakelis aliejaus. Groteles apipurkšite aliejumi arba patepkite silikoniniu šepetėliu.

Receptai

Vištienos dešrainis šoninėje
Išbandykite ant grilio! Jums reikės:
  • 4 plonų vištienos dešrelių ir bandelių
  • 8 juostelių šaltai rūkytos kiaulienos šoninės
  • 100 g tarkuoto čederio
  • 2 pusžiedžiais pjaustytų svogūnų
  • 2 šaukštelių garstyčių
  • 1 šaukšto smulkintų marinuotų jalapenų
  • Alyvuogių aliejaus
  • Kečupo (pasirinktinai)
1
Dešreles apvyniojame garstyčiomis pateptomis šoninės juostelėmis. Kiekvienai dešrelei po dvi juosteles.
2
Svogūnus su šlakeliu alyvuogių aliejaus kepame 10 minučių nedidelėje kaitroje, kol gražiai pageltonuos. Atidedame.
3
Ant grotelių dedame suvyniotas dešreles ir dažnai vartydami kepame 10–15 minučių, kol dešrelės iškeps, o šoninė apskrus. Klojame į bandeles kepintus svogūnus, guldome dešreles, barstome sūrį ir jalapenus.
  
Kad bandelės sušiltų, o sūris išsilydytų, grąžiname dešrainius ant grilio. Naudojame karščio deflektorių arba stumiame žarijas į vieną pusę – šildysime netiesioginėje kaitroje. Jei kepsninė atvira – dešrainius uždengiame puodu, jei uždara – uždarome dangtį. 5 minučių turėtų užtekti. Skonio tikrai daug, bet norint visada galima pagardinti kečupu.
Skanaus!
Kepta skumbrė su citrininiu sviestu
Šiam greitam, paprastam, gardžiam receptui reikės tik:
  • Skumbrės
  • Citrinos
  • Sviesto
  • Čili pipiro (pasirinktinai)
  • Druskos
  • Pipirų
  • Petražolės
1
Žuvį išdorojame, aštriu peiliu įpjauname iš pilvo pusės iki stuburo - gauname išklotinę. Taip pat galima naudoti ir skumbrės filė. Guldome žuvį ant kepimo popieriaus oda į apačią. Pagardiname žiupsneliu druskos, šviežiai maltais pipirais, šlakeliu citrinos sulčių.
2
Uždedame keletą gabalėlių sviesto, pasirinktinai truputį smulkinto čili pipiro, pabarstome smulkinta petražole ir perkeliame su kepimo popieriumi ant grotelių.
3
Kepsime netiesioginėje kaitroje uždaroje kepsninėje, taigi naudosime deflektorių arba stumsime žarijas į vieną pusę, o kitoje grilio pusėje gaminsime. Kepsninės temperatūra 180-200°C ir už 20 minučių skumbrė jau garuos ant jūsų stalo. Skanaus!
Degintų paprikų salotos
Jums reikės:
  • 3 skirtingų spalvų paprikos
  • 1 pankolis 
  • 4 skiltelės česnako
  • 1-2 čili pipirai
  • 2 v.š. smulkintų petražolių
  • 1 v.š. smulkintų krapų
  • ½ citrinos sulčių
  • 50-100 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • Druska, pipirai
1
Plonai pjaustome pankolį, smulkiai česnaką, čili pipirą ir petražoles. Pabarstome druska ir pipirais, įspaudžiame citrinos sulčių. Apliejame alyvuogių aliejumi, išmaišome ir paliekame bent valandai, kad atsiskleistų ir susimaišytų skoniai. 
2
Paprikas metame teisiai į žarijas ir kepame vartydami, kol visiškai pajuoduos. Vyniojame į foliją, palaukiame, kol atvės. Išvyniojame iš folijos, nuimame juodą odelę, išmetame sėklas, supjaustome plačiomis juostelėmis ir sumaišome kartu su daržovėmis alyvuogių aliejuje. Jeigu reikia, dar kartą pabarstome druska.
Ožkos sūris kumpyje
Su Kristupu pristatome dar vieną atradimą – grilintą ožkos sūrį kumpyje. Nepatikėsite, ožkos pieno sūrį žmonės gamino dar 5000 metų prieš mūsų erą, tik dabar niekas neatsimena, kas pirmasis sugalvojo įsukti jį į kumpį.
Jums reikės:
  • 180 g pelėsinio ožkos sūrio
  • 80 g plonai pjaustyto Serrano kumpio
  • Šlakelio saldaus balzaminio acto
  • Šviežio čiobrelio
  • Maltų juodųjų pipirų
  • Skrebučių
1
Tiesiame plonai pjaustytą kumpį su perdengimais, guldome ožkos sūrį ir pilnai įvyniojame.
2
Kepame netiesioginėje kaitroje 180–200°C temperatūroje 10–15 min vieną kartą apversdami. Galima kepti ir ant grotelių virš žarijų žemoje kaitroje, be liepsnos liežuvių, dažnai vartant. Kepkite, kol sūris suminkštės, o kumpis lengvai apskrus.
3
Patiekiame su šviežio čiobrelio lapeliais, žiupsneliu juodųjų pipirų, šlakeliu balzaminio acto ir skrebučiais. Skanaus!
Daržovių ir halumio iešmeliai
Jums reikės:
IEŠMELIAMS:
  • kubeliais pjaustyto halumio
  • pjaustytų paprikų
  • į 4–6 dalis perpjauto rausvojo svogūno
  • slyvinių pomidorų
  • pusiau perpjautų ridikėlių
  • griežinėliais pjaustytos cukinijos
UŽPILUI:
  • 50 ml balzaminio acto
  • 50 ml gryno alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštų skysto medaus
  • 2 sutrintų česnako skiltelių
  • smulkintų petražolių
  • aitriųjų paprikų dribsnių
1
Pjaustytas daržoves ir sūrio kubelius veriame ant iešmelių ir kepame virš vidutiniškai karštų žarijų. Vartant kepame apie 10 min.
2
Patiekiame su česnakiniu balzaminio acto užpilu.
Viščiukų šlaunelių kepsneliai virš žarijų su Alabamos padažu
Jums reikės:
  • 1 kg viščiukų šlaunelių be kaulų ir odos
  • smulkintų petražolių
  • bandelių
MARINATUI:
  • 6-8 skiltelių trinto česnako
  • 3 v. š. aliejaus
  • 2 a. š. paprikos
  • 2 a. š. druskos
  • 1 a. š. juodųjų pipirų
ALABAMOS PADAŽUI:
  • 125 ml majonezo
  • 2 v. š. krienų
  • 2 v. š. citrinos sulčių
  • 2 v. š. cukraus
  • 1 v. š. sidro acto
  • 1 a. š. geltonųjų garstyčių
  • ½ a. š. druskos
  • ½ a. š. juodųjų pipirų
  • ¼ a. š. Kajeno paprikų
1
Inde sumaišome visus Alabamos padažo ingredientus. Atidedame. Vištienos šlauneles marinuojame porą valandų.
2
Vartydami kepame vištienos šlauneles virš karštų žarijų 8-10 minučių.
3
Pašildome bandeles, dedame į jas po 1-2 vištienos kepsnelius, pabarstome petražolėmis, apliejame Alabamos padažu.
  
Skanaus
Naminis vištienos šlaunelių kebabas
Jums reikės:
KEBABUI:
  • 1,5 kg vištų šlaunelių su oda ir kaulu
  • 2 apelsinų
  • lavašo ar tortilijos
  • kapotos kalendros
  • 6 medinių pagaliukų
  • 100 ml duonos giros
  • purkštuko
MARINATUI:
  • 6 trintų česnako skiltelių
  • 100 ml terijakio marinato (galima naudoti sojos padažą, pagardintą šaukštu medaus)
JOGURTO PADAŽUI:
  • 200 g natūralaus jogurto
  • 2 stambiai pjaustytų agurkų
  • 1 trintos česnako skiltelės
  • 2 šaukštų žaliųjų citrinų sulčių
  • 2 šaukštų smulkintos kalendros
  • 1 šaukšto smulkintos mėtos
  • žiupsnelio druskos
1
Šlauneles aštriu peiliu nukauliname, išpjauname kremzles, odą paliekame. Kur mėsos daugiau, kelis kartus negiliai įpjauname, kad šlaunelės storis susivienodintų. Jei išklotinė didelė – daliname pusiau. Ant nedidelių, plonų vištienos gabaliukų pilame marinatą, išmaišome ir šaltai laikome 4–12 val.
2
Perpjauname apelsiną pusiau. Vieną puselę persmeigiame pagaliukais taip, kad atrodytų kaip trikampis. Ant pagaliukų mauname pusę turimos vištienos, tuomet uždedame apelsino „kepurę“. Tą patį darome su kitu apelsinu ir likusia vištiena. Statome ant grotelių ir kepame 1,5–2 val. netiesioginėje kaitroje, uždaroje kepsninėje, 150 °C temperatūroje su trupučiu dūmo iki 74 °C vidinės vištienos temperatūros. Paskutinį pusvalandį kelis kartus papurškiame duonos gira.
3
Patiekiame su jogurto padažu, daržovėmis ir kalendra.
Keptos kriaušės su pelėsiniu sūriu
Jums reikės:
  • 3 prinokusių, bet tvirtų kriaušių
  • 3–5 šaukštų medaus
  • 6 šaukštelių sūrio su mėlynuoju pelėsiu
  • 3 šaukštelių kepintų, kapotų žemės riešutų
  • šiek tiek šviežių čiobrelių
  • druskos ir pipirų
1
Kriaušes pjauname pusiau ir išskobiame sėklas. Dedame ant grotelių, aplaistome medumi ir pabarstome čiobreliais. Kepame 200 °C temperatūroje, netiesioginėje kaitroje apie 10 min., kol kriaušės pasidarys pakankamai minkštos, kad būtų galima įdurti šakute. Išimame iš kepsninės, palaukiame, kol truputį atvės.
2
Į kiekvieną kriaušės puselę dedame po šaukštelį pelėsinio sūrio, pabarstome riešutais ir apliejame medumi. Pagardiname druska ir pipirais.

Desertas skanus ir šiltas, ir atšalęs
Braškių ir žaliųjų citrinų limonadas
Jums reikės:
  • 800 g braškių
  • 8–10 žaliųjų citrinų
  • 200 ml rudojo cukraus
  • 250 ml vandens
  • 2–3 l gazuoto mineralinio vandens
  • mėtų
  • ledukų
  • iešmelių
1
Žaliąsias citrinas perpjauname pusiau. Vidinę dalį apiberiame cukrumi. Statome ant grotelių cukruota puse žemyn ir kepame virš karštų anglių 5–8 min. Palaukiame kol pravės, į gėrimų ąsotį išspaudžiame sultis.
2
Nuimame braškių kotelius. Braškes apvoliojame cukruje, mauname ant iešmelių ir kepame taip, kaip žaliąsias citrinas. Reguliariai vartome. Likusį cukrų ištirpiname inde su stikline vandens, sudedame braškes, susmulkiname su trintuvu. Braškių tyrę ir citrinų sultis sumaišome ąsotyje.
3
Patiekiame stiklinėje praskiesdami su mineraliniu vandeniu, ledukais ir pagardindami mėtų šakele.
Vištienos kebabo likučių takai su PICO DE GALLO padažu
Jums reikės:
  • pjaustytų kebabo likučių
  • takų indelių
  • salotų lapų
PICO DE GALLO PADAŽUI:
  • 3 pomidorų
  • 2 rausvųjų svogūnų
  • 6 česnako skiltelių
  • 2 žaliųjų citrinų
  • saujos kalendrų
  • druskos
1
Ant grotelių dedame gabalėlį folijos, suberiame pjaustytą vištienos kebabą. Šalia išdėliojame takų indelius ir pašildome netiesioginėje kaitroje, 180°C temperatūroje apie 10 min.
2
Smulkiai supjaustome visas daržoves. Ant jų išspaudžiame žaliųjų citrinų sultis, įberiame saują smulkintų kalendrų ir pagardiname druska.
3
Į takų indelius įtiesiame po salotos lapą, dedame kelis šaukštus vištienos ir ant viršaus gausiai PICO DE GALLO padažo.
Vištienos dešrainis šoninėje
 
Kepta skumbrė su citrininiu sviestu
 
Degintų paprikų salotos
 
Ožkos sūris kumpyje
 
Daržovių ir halumio iešmeliai
 
Viščiukų šlaunelių kepsneliai virš žarijų su Alabamos padažu
 
Naminis vištienos šlaunelių kebabas
 
Keptos kriaušės su pelėsiniu sūriu
 
Braškių ir žaliųjų citrinų limonadas
 
Vištienos kebabo likučių takai su PICO DE GALLO padažu
 
Rodyti daugiau

Maximoje šviežias maistas, laisvalaikio prekės ir geros kainos – su Jumis kasdien!

0 65
Kukurūzų burbuolės, 2 kl., fasuotos, 250–300 g
Kukurūzų burbuolės, 2 kl., fasuotos, 250–300 g
1 kg ≥ 2,17 €
4 79
5.99
Šašlykas FIESTA sakartveliškame marinate, 900 g
Šašlykas FIESTA sakartveliškame marinate, 900 g
1 kg – 5,32 €
4 79
5.99
Vištienos šašlykas FIESTA pipiriniame marinate, 850 g
Vištienos šašlykas FIESTA pipiriniame marinate, 850 g
1 kg – 5,64 €
3 99
6.49
Atšaldytas sausai marinuotas SAKARTVELO kiaulienos šašlykas, 800 g
Atšaldytas sausai marinuotas SAKARTVELO kiaulienos šašlykas, 800 g
1 kg – 4,99 €
3 19
4.49
Šamų filė su juodojo alaus marinatu, 170 g
Šamų filė su juodojo alaus marinatu, 170 g
1 kg – 18,76 €
5 69
7.59
Sausai marinuotas kiaulienos sprandinės šašlykas BIOVELA, 800 g
Sausai marinuotas kiaulienos sprandinės šašlykas BIOVELA, 800 g
1 kg – 7,11 €
3 29
4.49
Marinuotas TURISTŲ šašlykas, 900 g
Marinuotas TURISTŲ šašlykas, 900 g
1 kg – 3,66 €
3 09
4.09
Lėtai virti viščiukų sparnelių peteliai HEAT & EAT, 2 rūšių, 450 g
Lėtai virti viščiukų sparnelių peteliai HEAT & EAT, 2 rūšių, 450 g
1 kg – 6,87 €
1 59
2.29
Virtos kepamosios klasikinės dešrelės HEAT & EAT, 270 g
Virtos kepamosios klasikinės dešrelės HEAT & EAT, 270 g
1 kg – 5,89 €
2 39
2.99
Marinuoti kiaulienos šoninės suktinukai BEST BUTCHER, 300 g
Marinuoti kiaulienos šoninės suktinukai BEST BUTCHER, 300 g
1 kg – 7,97 €
- 25 %
VILNIAUS PAUKŠTYNO marinuotai vištienai PREMIUM
VILNIAUS PAUKŠTYNO marinuotai vištienai PREMIUM
- 30 %
Prieskoniams ir kepsnių padažams SANTA MARIA
Prieskoniams ir kepsnių padažams SANTA MARIA
1 49
1.88
Bulvių traškučiai ESTRELLA, 4 rūšių, 180 g
Bulvių traškučiai ESTRELLA, 4 rūšių, 180 g
1 kg – 8,28 €
1 69
1.99
Rūkyto sūrio perlai, 100 g
Rūkyto sūrio perlai, 100 g
1 kg – 16,90 €
1 79
2.29
Sūris PRESIDENT CAMEMBERT GRILL, 180 g
Sūris PRESIDENT CAMEMBERT GRILL, 180 g
1 kg – 9,94 €
3 19
3.99
Klasikinis sūris HALLOUMI, 225 g
Klasikinis sūris HALLOUMI, 225 g
1 kg – 14,18 €

Straipsniai

Visi

Kelionės

Grilis

Maistas

Iškylos

Prisijunkite prie klubo „Ant grotelių“ ir gaukite naudingų pasiūlymų.

Daugiau

Receptai

Dūmo kvapas tarsi skelbia: laikas į lauką, laikas kepsniams ir dešrelėms, laikas mėsainiams ir dešrainiams, laikas apskrudusioms daržovėms. Tačiau šiais metais – viskas kitaip. Ir vis dėlto, leisdami laiką namuose ar savo kieme, leiskime sau ir fantazuoti. Tik mūsų fantazija pakuždės, ką dėsime į grilių.

Pasiimkite iš vasaros viską su MAXIMA!

Leidinys