Į MAXIMĄ rudenį iš visos Lietuvos atkeliauja šviežios daržovės, vaisiai, mėsa, žuvis, kiaušiniai, pienas...

Šefui Gian Luca Demarco ir tautinio paveldo žinovei Rūtai Sakalienei meskime iššūkį, iš šių šviežių produktų pagaminti penkis autentiškus Lietuvos regionų patiekalus!
Kviečiame sekti iššūkio rezultatus.

Rudens derliaus iššūkis su Gian Luca Demarko

Stebėkite kas savaitę kaip šefui Gian Luca Demarko ir etnografei Rūtai Sakalienei sekasi pažinti Lietuvos regionus per jų autentiškų patiekalų gamybą su šviežiu lietuvišku derliumi




Receptai

Kastinys
Jums reikės:
  • 600 g grietinės (30 % riebumo)
  • 60 g sviesto
  • 2 šaukštelių kmynų
  • 3 skiltelių česnako
  • 1,5 šaukštelio druskos
  • 1 žiupsnelio pipirų
  • 500 g bulvių
  • 2 l vandens
  • 1 lauro lapo
1
Ant silpnos ugnies statome vandens puodą, į jį dedame dubenį, kuriame ištirpiname sviestą. Sviesto negalima perkaitinti, geriau mažiau šildyti ir daugiau maišyti nukėlus nuo ugnies.
2
Į pagal laikrodžio rodyklę maišomą sviestą dedame šaukštą grietinės ir maišome. Taip kartojame kas kiek laiko vis įdedami po šaukštą grietinės. Sumaišius visą grietinę ir pakankamai išsukus turi išeiti tiršta vientisa kastinio masė. Tuomet jį skaniname išspaustu česnaku, druska ir pipirais.
3
Kmynus dedame į šaltą vandenį ir užverdame. Kai užverda, nuimame nuo ugnies, uždengiame ir palaukiame kol atvės. Taip išbrinkinti jie „atsidaro“ ir suteikia savito skonio kastiniui. Nukoštus kmynus suberiame į kastinį ir išmaišome. Kastinį pusei valandos įdedam į šaldytuvą, kad kiek sustingtų.
4
Užverdame vandenį bulvėms. Pasūdome ir į puodą dedame lauro lapą. Išverdame bulves su lupenomis. Kastinį tiekiame indelyje šalia virtų bulvių.
Bulvių banda, kepta ant kopūsto lapo
Jums reikės:
  • 2 kg bulvių
  • kopūsto galvos
  • jūros druskos ir maltų juodųjų pipirų
Dažyciniui (Padažui):
  • 200 g sūdytų lašinių
  • svogūno
  • 80 g sviesto
  • 100 g grietinės (30 % riebumo)
  • 200 ml kefyro
  • jūros druskos ir maltų juodųjų pipirų
Daryciniui (Įdarui):
  • 400 g varškės
  • 50 g grietinės
  • 100 ml kefyro
  • 1 agurko
  • 2/3 skiltelės česnako
  • svogūnų laiškų
  • krapų
  • poro, salotų lapų, spanguolių uogų
1
Banda. Nuo kopūsto gūžės atskirti didžiausius lapus ir jais iškloti aliejumi pateptą skardą. Bulves sutarkuoti, truputį pasūdyti, sukrėsti ant lapų. Palaukti 5 min. Atsiradusių sulčių perteklių nupilti. Įkaitinti orkaitę iki 200–220 laipsnių („viršus–apačia“ režimu) ir kepti 1 val., kol apskrunda. Iškeptas apversti, nuimti, kopūsto lapus supjaustyti delno dydžio gabaliukais, gaminti padažą (dažycinis).
2
Dažycinis. Lašinukus / lapkotinius salierus susmulkinti kubeliais, pakepinti su pjaustytu svogūnu, kol šis pagelsta, įdėti sviestą, ištirpinti. Masę perpilti į puodelį, šildyti, maišyti, supilti grietinę, kefyrą, pasūdyti. Puodelį nukaisti.
3
Bandų sluoksniavimas. Reikės didesnio ketaus puodo. Į jį pilamas geras samtis padažo (dažycinio), dedamas sluoksnis bandų. Taip vis kartojama. Viską susluoksniavus, ant viršaus užpilama padažo. Dedama į orkaitę 1 val. iki 200 laipsnių temperatūroje.
4
Ant stalo bandos tiekiamos karštos su įdaru (daryciniu).
5
Darycinis (Įdaras). Varškę ištrinti, įtarkuoti agurką, įspausti česnakus, dėti grietinę, masę išmaišyti, atskiesti kefyru, pasūdyti, išmaišyti. Ant viršaus užpilti smulkintų žalumynų, puošti plėšytais salotų lapais, spanguolių uogomis.
Barščiai su auselėmis
Jums reikės:
  • 750 g burokėlių
  • 350 g jautienos su kaulu
  • 1 l vandens
  • 2 svogūnų
  • 2 česnako skiltelių
  • kmynų
  • aliejaus
  • šaukšto riebalų
  • 1 kiaušinio
  • pipirų
  • druskos
  • stiklinės miltų
  • 1/3 stiklinės vandens
  • krapų
  • grietinės
1
Jautieną su kaulu apibarstom druska ir pipirais, apšlakstom aliejumi ir dedam į įkaitintą orkaitę 15 min. apskrusti.
2
Į gilų puodą pilame aliejaus, jame apkepinam vieną pusžiedžiais pjaustytą svogūną, smulkintą česnaką ir kmynus. Tuomet dedame pakepintą jautieną ir viską užpilame vandeniu. Verdame apie 2 val. ant nedidelės ugnies. Tuomet į puodą dedame nuluptus burokėlius ir paverdame apie valandą. Kol sriuba verda, paruošiame ausytes.
3
Džiovintus baravykus išbrinkiname karštame vandenyje, tuomet susmulkiname kartu su svogūnu ir pakepiname riebaluose. Iškepę, pagardiname druska, pipirais ir smulkintais krapais. Ausyčių tešlai miltus sumaišome su žiupsneliu druskos, tuomet su kiaušiniu ir vandeniu tol, kol ji nebelips prie rankų.
4
Plonai iškočiojame ir išspaudžiame nedidelius apskritimus. Į vidurį dedame šaukštelį grybų masės, apskritimą užlenkiame ir formuojame ausytes.
5
Sriubai išvirus, ištraukiame burokus ir juos supjaustome, o mėsą nuimame nuo kaulo. Perkošiame sriubos sultinį ir į jį vėl sudedame burokėlius, pagardiname druska.
6
Ausytes verdame apie 5 min. pasūdytame vandenyje. Į lėkštę dedame mėsos, užpilame sultiniu su burokėliais ir papuošiame ausytėmis, šviežiais krapais ir šaukštu grietinės.
Marinuota kuršiška lašiša su daržovių blyneliais
Jums reikės:
  • Šviežios lašišos (250 g)
  • 2 valg. š. obuolių acto
  • 4 valg. š. obuolių sulčių
  • 5–6 kadagio uogų
  • ½ šaukštelio smulkinto peletrūno
  • šaukštelio šviežių čiobrelių
  • vieno mažo svogūno
  • 1 mažo rūgštesnio obuolio
  • 150 g morkų
  • 150 g moliūgo
  • 150 g cukinijos
  • 3 pilnų šaukštų viso grūdo miltų
  • 1 kiaušinio
  • aliejaus kepti
  • druskos, pipirų
1
Lašišą supjaustome kubeliais ir sudedame į dubenį.
2
Prieskonių trintuvėje sutriname kadagio uogas, sumaišome su smulkintu peletrūnu ir čiobreliais. Kiek patriname, užpilame actu, obuolių sultimis ir sumaišome.
3
Visą marinatą užpilame ant lašišos, suberiame smulkintą svogūną, kubeliais pjaustytą obuolį. Užberiame druskos, pipirų ir gerai išmaišome. Padedame pasimarinuoti apie 15 min., o tuo metu sutarkuojame morką, moliūgą ir cukiniją.
4
Daržovių masę sumaišome su kiaušiniu ir miltais, įberiame druskos ir pipirų. Įkaitiname aliejų keptuvėje, dedame po šaukštą blynų masės ir kiek paspaudžiame. Apkepus apverčiame.
5
Suformuotus blynus kepame, kol apskrus. Patiekiame blynus su marinuota lašiša šalia arba ant viršaus.
Grietinėje troškinta višta
Jums reikės:
  • 1,5 kg vištos
  • druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 30 g sviesto vištai pakepinti bei košei ir padažui šiek tiek
  • aliejaus
  • 2 svogūnų
  • saujos šviežių čiobrelių
  • keleto lauro lapų
  • 8 česnako skiltelių
  • 400 ml pieno
  • 100 g grietinės
  • 200 g salierų šaknies
  • 100 g moliūgo
  • 200 g bulvių
  • šaukšto miltų
  • druskos, pipirų
1
Pieną sumaišome su grietine, nesmulkintomis česnakų skiltelėmis, lauro lapais ir čiobreliais.
2
Vištą apkepame keptuvėje ant sviesto ir šiek tiek aliejaus, kol apskrus.
3
Svogūnus nulupame ir stambiai supjaustome, dedame į kepimo indą. Tada sudedame vištą ir apipilame pieno ir grietinės užpilu.
4
Uždengiame dangčiu ir apie 2 val. kepame orkaitėje 140–150 laipsnių temperatūroje.
5
Vištai baigiant kepti, bulves, moliūgą ir saliero šaknį nuskutame, supjaustome nedideliais gabalėliais ir sudedame į verdantį pasūdytą vandenį. Verdame apie 20 min. arba kol išvirs.
6
Nupylę vandenį šiek tiek nugariname. Išvirusias daržoves sutriname su šiek tiek sviesto iki norimos košės konsistencijos. Iškepusią vištą išimame iš indo, likusį skystį nukošiame.
7
Ant šiek tiek sviesto pakaitiname šaukštą miltų ir supilame padažą. Maišydami kaitiname ant silpnos ugnies, kol sutirštės. Padažu paskaniname vištą ar daržovių košę.
Kastinys
 
Bulvių banda, kepta ant kopūsto lapo
 
Barščiai su auselėmis
 
Marinuota kuršiška lašiša su daržovių blyneliais
 
Grietinėje troškinta višta
 
Rodyti daugiau

Leidinys

Kokio skonio yra Lietuva? Į tokį klausimą pamėginome atsakyti šį rudenį. Nes būtent dabar ant mūsų stalo atkeliauja derlius, kurį užaugino ūkininkai visoje šalyje: nuo gardžių daržovių iki prinokusių vaisių. Dabar vyksta ir pasiruošimas žiemai, kai stiklainiuose kuriame gausybę naujų skonių. Kad ir kaip pasitinkate rudenį jūs – viską rasite „Maximoje“. Verskite puslapius, atraskite mūsų šalies lobius, skanaukite visos Lietuvos gėrybes ir paruoškite savo namus rudeniui.

Video receptai

Rodyti daugiau