Naminis sūrio pyragas

7 val. 35 min.
Spausdinti
  3 įvertinimai
Ingredientai:
  • Paprasti sausainiai 1 pakuotė
  • Sviestas 70 g
  • Granuliuotas cukrus 250 g
  • Tepamasis sūris 900 g
  • Riebi grietinėlė 240 g
  • Vanilės ekstraktas 1 arbatinis šaukštelis
  • Citrinų sultys 2 arbatiniai šaukšteliai
  • Dideli kiaušiniai 3 vnt.
Įvertinti
Dalintis

Kaip gaminti:

Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių.

Gaminame plutelę. Sutrupinkite sausainius ir suberkite į dubenį. Įberkite 50 g cukraus, supilkite lydytą sviestą. Gerai išmaišykite, kol gausis „smėlėta“ (biri) masė.

Suberkite gautą sausainių masę į kepimo formą. Paspauskite apačią, kad gautųsi plutos pagrindas, suformuokite kraštus. Galite naudoti stiklinės ar puodelio dugną, kad suformuotumėte lygų pagrindą.

Suformuotą plutelę kepkite orkaitėje apie 8 minutes. Tuomet išimkite ir apvyniokite kepimo formą aliuminio folija. Leiskite plutelei kiek atvėsti, kol ruošiate įdarą.

Ruošiame įdarą: su elektriniu plakikliu išplakite kreminį sūrį ir granuliuotą cukrų iki vientisos masės. Į dubenį sukrėskite grietinėlę, supilkite vanilės ekstraktą, įspauskite citrinos sulčių ir viską gerai išplakite.

Į masę įmuškite po vieną kiaušinį ir toliau plakite. Įmušus paskutinį kiaušinį, užteks tik lengvai paplakti, kad masė per daug nesukietėtų.

Užvirkite puodą vandens, ant viršaus uždėkite į foliją įsuptą kepimo formą, kad ruošiamas pyragas šiltų iš apačios.

Į paruoštą kepimo formą su plutele supilkite sūrio įdarą. Išlyginkite su šaukštu.

Į orkaitę įdėkite didelę ir gilią kepimo formą, užpilkite vandens, tuomet į vidurį įstatykite kepimo formą su pyragu.

Kepkite apie 55–70 minučių. Jeigu pyrago paviršius per daug apskrus, galite jį uždengti folija. Patikrinkite, ar pyragas iškepė, lengvai pajudindami kepimo formą – kai pyragas iškepęs, sūrio masė ties pačiu viduriu lengvai subanguoja. 

Jei pyragas jau iškepęs, išjunkite orkaitę, lengvai praverkite dureles ir leiskite pyragui dar valandą pastovėti garų pirtyje.

Išimkite pyragą ir leiskite jam atvėsti, tuomet uždenkite ir palaikykite apie 4 valandas šaldytuve (galite palikti per naktį).

Išimkite pyragą iš kepimo formos ir patiekite su šviežiomis uogomis, šokoladu, vaisiais, o jeigu norite gaiviau – pateikite su ledais.