Kiaulienos mentė be kaulo

3 val.
Spausdinti
  4 įvertinimai
Ingredientai:
  • Kiaulienos mentė be kaulo 2,5 kg
  • Alyvuogių aliejus
  • Jūros druska 1 valgomasis šaukštas
  • Svogūnai 3 vnt.
  • Morkos 2 vnt.
  • Obuoliai 3 vnt.
  • Rozmarino šakelė
  • Rudasis cukrus 2 arbatiniai šaukšteliai
Įvertinti
Dalintis

Kaip gaminti:

Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C.
 
Naudodami itin aštrų peilį, mentės odoje padarykite įpjovas. Stenkitės neįpjauti mėsos.
 
Apšlakstykite mėsą alyvuogių aliejumi ir gerai įtrinkite druska. Perpjaukite pusiau morkas ir svogūnus, sudėkite į kepimo skardą ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Mentę „pasodinkite“ ant daržovių ir dėkite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie pusvalandį, kol paviršius gražiai paruduos.
 
Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 180 °C. Kepkite mentę paskaičiavę pagal formulę: 30 minučių pusei kilogramo. Ar mėsa iškepė, galite patikrinti įbedę peiliu – sultys turi būti skaisčios spalvos.
 
Kol kiaulienos mentė kepa, galite pagaminti obuolių padažą. Nuluptus ir susmulkintus obuolius dėkite į keptuvę, įpilkite 50 ml vandens, suberkite smulkintą rozmariną. Uždenkite ir kepkite ant mažos ugnies apie 5 minutes, kol obuoliai suminkštės.
 
Įberkite cukraus ir kepinkite dar 5 minutes, kartais pamaišydami. Obuoliai turi sukristi, bet likti gana tiršta masė. Paragaukite ir dar pasaldinkite, jeigu reikia. Palikite atvėsti.
 
Kai mentė iškeps, išimkite iš orkaitės ir palikite 15 minučių, kad šiek tiek atvėstų ir „pailsėtų“. Patiekite su obuolių padažu.