Kasdienybę nuspalvinti pavasariu

Pavasaris prasideda tada, kai pakvimpa žemė. Kai pro langą įsiveržęs saulės spindulys žadina svajones. Kai gaivus vėjo gūsis atpučia pokyčius. Atgimę iš naujo, esame kupini meilės ir pasiryžimo tęsti amžinąjį gyvenimo ratą, būti geresni, sveikesni, labiau rūpintis savimi ir pasauliu, kuris mus supa. Pavasarį „Maxima“ sveikina atnaujinusi lentynas, pražydusi pavasario žiedais ir spalvomis. Pavasaris – nuostabus laikas atsinaujinti. Atnaujinti namus, virtuves, savo švenčių stalus ir save – atverti duris šviežioms spalvoms ir dar neišbandytiems dalykams.

DAUGIAU PASIŪLYMŲ

Tradicijas kuria žmonės

SKAITINIAI

VELYKŲ TRADICIJOS ŽIVILĖS IR LAURYNO CIBUTAVIČIŲ NAMUOSE

Nuo ko prasideda jūsų Velykų šventės?
Živilė: Mūsų šventės prasideda iš vakaro. Visa šeima einame į Bernardinų bažnyčią ir dalyvaujame Velyknakčio pamaldose. Na, o rytą – pusryčiai.
Vilhelmina: Lengvai pereinantys į pietus, O tuomet – į vakarienę.
Laurynas: Su kaimynų lankymu.
Živilė: Vaikai su Laurynu iš vakaro dažo kiaušinius – tai jų darbas. Iš vaikystės man likęs labai ryškus prisiminimas – mama su tėčiu margina kiaušinius, merkia juos į svogūnų lukštus. Mūsų namuose kiaušiniai visada būdavo dažomi svogūno lukštais, per Velykas dažnai važiuodavome į Žagarę, susitikdavau ten savo pusseseres, ridendavome kiaušinius, būdavo labai smagu. Vaikystės prisiminimai yra svarbūs, ypač kai užaugi, subręsti ir turi savo vaikų. Ir tai, ko vaikystėje visai nevertinai, tampa nepaprasta, įsimintina.

TĘSINĮ skaitykite ŽURNALE

SKAITINIAI

TOBULOS ŠVENTĖS INGREDIENTAI PAGAL JOGAILĄ Morkūną

1. Gera kompanija. Svarbu kokybė, o ne kiekybė.

2. Skanus maistas. Jei nemėgstate gaminti, ir nesistenkit, pavargusiam švęsti sunku. Viską, ko reikia, ruošia „Maximos“ virėjai, kepėjai ir konditeriai.

3. Stalo dekoras. Naujos lėkštės, taurės ir vazos su gėlėmis šventei prideda spalvų.

4. Muzika. Rinkitės tokią, kuri prie stalo netrukdys bendrauti, o kai prasidės šokiai, tiks visiems skoniams ir bet kuriam amžiui.

TĘSINĮ skaitykite ŽURNALE

PERDUOTI TRADICIJAS

Velykų laukimas gali būti ne tik spalvingas, bet ir suburiantis šeimą! Iš buvimo kartu akimirkų susideda pačios didžiausios šventės, o kas jei ne kiaušinių marginimas suburs visus prie stalo. Kviečiame išbandyti kiaušinius marginti vašku, tai taip nesudėtinga! O ir atradimų jausmas garantuotas, nes kad ir kiek aplink būtų gražių margučių, mieliausias akiai vis tiek bus tas, kurį išmarginote patys.

patarimai

Ryškūs ir blizgūs

Marginti vašku galite ir rudus kiaušinius, rezultatą gausite tikrai ne prastesnį, o ir spalvų įvairovė bus įdomesnė – atspalviai priklauso nuo kiaušinių lukšto spalvos. Išbandykite ir putpelių kiaušinius – jų koloritas jus maloniai nustebins!

Dažant natūraliu būdu: svogūnų laiškais, raudonaisiais kopūstais, burokėliais, ir norint, kad margučiai būtų ypač sodrių spalvų, skystyje kiaušinius laikykite kuo ilgiau. Belieka tik šaukštu išgriebti kiaušinį ir patikrinti, ar rezultatas toks, kokio tikitės.

Vašką nuimti paprasta, kiaušinius apipylus karštu vandeniu, pakaitinus prie žvakės liepsnos ar tiesiog plaukų fenu. Dabar telieka patepti aliejumi ir šventės akcentus dėti ant stalo.

viskas KO PRIREIKS
1 parafino arba natūralaus vaško ŽVAKĖs
2 virtų rudų, baltų vištų ar putpelių kiaušinių
3 smulkaus smeigtuko ir pieštuko
4 natūralių arba įprastų dažų
5 Marginimo raštų pavyzdžių

Raskite vis naujų nuolaidų

Aktyvinę visus langelius LaimėKITE Specialių prizų

Dalyvauti žaidime

Akcentai

Gardūs atradimai

Vanile kvepianti mama

Teresė JERENINOVIČ

VYRIAUSIOJI KONDITERĖ

„Nuo vaikystės patiko kepti tortus, tad nusprendžiau pasimokyti kulinarijos. Dar neįpusėjus praktikai, man pasiūlė konditerės darbą“, – savo kelio pradžią prisimena Teresė. Ji yra viena iš tų, kurios rūpinasi, kad ant jūsų švenčių stalo atsirastų pačių skaniausių tortų, pyragų ir pyragaičių.“

Teresės marmurinis keksas

  • 4 kiaušiniai
  • 200 g cukraus
  • 100 g aliejaus
  • 100 g vandens
  • 250 g miltų
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilės
  • 2 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių
  • 3 šaukštai kakavos
Kiaušinių trynius Teresė išplaka su cukrumi ir vanilinu. Į masę pamažu pila vandenį, paskui – aliejų. Gautą masę išmaišo su miltais ir kepimo milteliais. Išplakusi iki standžių putų baltymus, juos įmaišo į tešlą. Per pusę padalinusi tešlą, į vieną dubenį suberia kakavos miltelius. Į kekso formą pirmiausia supila šviesią tešlos masę, ant jos – tamsią ir atsargiai sumaišo spalvas. Kepa iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių. Iškepusį ir atvėsintą keksą būtinai pabarsto cukraus pudra.

daugiau receptų

Įminusi žuvies paslaptį

Nida Degutienė

Kulinarinių knygų autorė

„Jokiais būdais neužgožkite natūralaus starkio skonio. Užteks druskos, pipirų ir sviesto.“

Starkis en papillote su žaliaisiais žirneliais

  • 4 gabalėliai starkio filė
  • 250 g šaldytų žaliųjų žirnelių
  • 1 šaukštas sviesto
  • Druskos, pipirų
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštai susmulkintų mėtų lapelių
  • 1 skiltelė česnako, sutrinta
  • Citrinos ketvirčių
Šaldyto starkio filė atšildykite ir gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Pabarstykite druska ir pipirais. Šaldytus žaliuosius žirnelius nuplikykite verdančiu vandeniu (jų iš anksto atšildyti nereikia), sutrinkite bulvių grūstuve, sumaišykite su sviestu, pagardinkite druska ir pipirais. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Iš kepimo popieriaus iškirpkite du kvadratinius lakštus. Į jų vidurį sukrėskite po pusę kiekio žirnelių masės. Ant viršaus uždėkite po dvi starkio filė odele į apačią. Užlankstykite pergamentinio popieriaus kraštus taip, kad gautumėte tamprų paketėlį. Jį galite perrišti virtuvine virvele. Kepkite 18–20 minučių. Kol žuvis kepa, alyvuogių aliejų sumaišykite su susmulkintais mėtų lapeliais ir česnako skiltele. Iškepusius starkio paketėlius sudėkite į lėkštę, patiekite karštus, atvynioję popierių žuvį pašlakstykite aliejumi su mėtomis bei keliais lašais šviežių citrinų sulčių.

daugiau NIDOS receptų

Akcentai

žurnalas „pilnas pavasario“

Mūsų paslaugosVisos paslaugos

MAXIMOS dovanų kortelės ir čekiai Paskolos Bilietai į renginius Elektroninis bilietas TAX-FREE paslauga Pinigų išgryninimo paslauga
Sąskaitų išrašymas
Patogus būdas gauti sąskaitas faktūras
Plačiau