Daugiau jokių sutižusių ir beskonių daržovių: pasakė, kaip kepti ant grilio, kad jos būtų traškios ir sultingos

2021 m. birželio 15 d.

Autorė: Agnė Keizikienė
Šaltinis: delfi.lt
 

Kristupas Krivickas. Šaltinis: DELFI


Daugiau kalbant apie sveiką mitybą, vis dažniau ant grilio nugula ne tik kiaulienos sprandinės kepsniai, bet ir daržovės. Grilio profesionalas Kristupas Krivickas ragina nebijoti ir drąsiai dėti ant grotelių ne tik cukinijas ar paprikas, bet ir kalafiorus, burokėlius ar brokolius. Jis papasakojo, kaip iškepti daržoves, kad jos būtų traškios ir sultingos.

- Pradėkime nuo to, kokias daržoves rekomenduotumėte kepti ant grilio, o kokių – ne?

- Neateina į galvą nė viena daržovė, kurios negalima būtų gaminti ant grilio, bet galiu ilgai nesustodamas vardinti begalę daržovių, kurios puikiai tiks kepti ant grotelių. Tai cukinija, smidrai, pomidorai, paprika, padron pipirai, svogūnas, kukurūzų burbuolės, brokoliai, artišokai, šparaginės pupelės, kalafiorai, briuselio kopūstai, romaninė salota, bulvės, morkos, burokėliai... Daržovės dažnai lieka tinkamai neįvertintos ir gamindami apsiribojame tik kasdieninėmis, visiems įprastomis. O be reikalo. Lengvai ir greitai paruošiamos, jos yra puikus garnyras prie mėsos, naujų skonių atradimas, vitaminų ir energijos šaltinis.

- Ar visas kartu galima sudėti ant vienų grotelių, ar tarkime, nemaišyti ir kaip nors grupuoti, priklausomai nuo kepimo laiko?

- Taip, daržovių kepimo laikas skiriasi, bet nematau būtinybės jas kepti atskirai, grupuoti. Dauguma daržovių kepa neilgai, reiškia, kol jos gaminasi, būsime prie grilio, stebėsime, vartysime. Anksčiau iškepusias daržoves nuimsime nuo grotelių. Bulves, moliūgus, kurių kepimo laikas gerokai ilgesnis, galima apvirti. Kepimo laikas sutrumpės, tokiu būdu visas daržoves patieksime vienu metu.

- Kaip jas paruošti? Ar reikia marinuoti? Ar nebūtina?

- Skonio reikalas. Asmeniškai man priimtini abu būdai. Jei tai vegetariškas patiekalas, norisi daugiau prieskonių, bet jei garnyras prie mėsos, užtenka tik žiupsnelio druskos ar visai net ir be jos.


Šaltinis: Shutterstock nuotr.

- Kaip paruošti kepsninę daržovėms? Kokia turi būti kaitra? Ką daryti, kad jos nepriliptų prie grotelių?

- Jei kepame tiesioginėje kaitroje, žarijos pilnai įsidegusios, pasidengusios baltais pelenais, tuomet nebus ugnies liežuvių ir daržovės nepajuoduos, bet gražiai apskrus. Prieš kepant groteles gerai įkaitiname ir šiek tiek patepame aliejumi.  Kepimo temperatūra pradžioje aukšta, bet daržovėms apskrudus patartina kaitrą sumažinti.

- Ką kepti pirmiau: daržoves ar mėsą?

- Paprastai pirmiau kepama mėsą, nes kepimo laikas ilgesnis ir iškeptos daržovės atvėstų. Daržovės kepa greitai,  todėl mėsa per trumpą laiką atvėsti nespėja. Išimtis – bulvės, stambios morkos, nepjaustytos cukinijos ir panašiai. Tokiu atveju jas geriau gaminti kartu su mėsa, bet šiuo atveju kalbame apie kepimą netiesioginėje kaitroje, žemesnėje temperatūroje ir ilgesnį laiką.

- Kiek laiko kepti daržoves?

- Kepimo laikas skirtingas, juolab, kad dažnai skirsis ir grilio temperatūra. Tai, ką kepame tiesiogiai virš žarijų, laikas svyruos tarp 5–15 minučių. Svarbiausia, tokių daržovių kaip smidrai, cukinija, paprika, salota, neperkepti. Daug skaniau, kai jos sultingos ir traškios. Tad nepalikime be priežiūros grilio ir daržovės iškeps skanios.

- Kokios būna dažniausios klaidos? Ko nereiktų daryti kepant daržoves?

- Nepalikite grilio be priežiūros. Neperkepkit daržovių.
Nekepkite virš liepsnų.
Nenaudokite marinatų, kuriuose yra daug cukraus.
Stenkitės supjaustyti vienodo dydžio gabalėliais.
Labai smulkias daržoves kepkite grilio krepšelyje arba naudokite iešmelius.
Jei iešmeliai mediniai, neužmirškite jų bent valandą pamirkyti vandenyje.
Lengvai patepkite groteles aliejumi.

 

Kristupo Krivicko receptai

Kepti kukurūzai su česnakiniu sviestu

Daržovės ant grilio. Šaltinis: Asmeninio albumo nuotr.

Reikės

4 kukurūzų burbuolių

50 g sviesto

1 skiltelės česnako

Druskos, pipirų

Jeigu kukurūzai su lapais, juos nulupame. Kepame virš karštų žarijų 10-15 minučių, kas tris minutes paverčiame. Sutarkuotą česnaką sumaišome su lydytu sviestu, įberiame pagal skonį druskos ir pipirų.

Kukurūzams iškepus, juos aptepame česnakiniu sviestu.

Skanaus!

Smidrai, perrišti šonine


Daržovės ant grilio. Šaltinis: Asmeninio albumo nuotr.

Reikės

Smidrų

Kiaulienos šoninės juostelių

Imame į „pundelį“ po 7 smidrus ir apvyniojame juos šoninės juostele. Paruoštą reikiamą smidrų „pundelių“ kiekį kepame tiesiai virš vidutinio karštumo žarijų 150°C temperatūroje apie 10-12 minučių. Kartas nuo karto pavartome.

Skanaus!

 
Autorė: Agnė Keizikienė
Šaltinis: delfi.lt
Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/multimedija/pasiimkite-is-vasaros-viska/ 
 
 
 

Pagalba