Greitas maistas namuose: kaip paruošti sultingiausią mėsainį, iš koto verčiantį dešrainį ir kebabą, kuriam niekas neatsispirs?

2021 m. gegužės 31 d.

Autorė: Agnė Keizikienė
Šaltinis: delfi.lt
 

Greitas maistas. Šaltinis: Shutterstock

Reikia sutikti, kad retas kuris gali atsispirti sultingam mėsainiui, turkiškam kebabui ar amerikietiškam dešrainiui. Kepta kvapni mėsa, švelnus padažas ir minkšta bandelė ar lavašas kartais yra tai, kas dieną gali padaryti dar geresnę. Ypač jei šie greito maisto patiekalai padaryti be priekaištų ir su meile. Kad būtent taip ir būtų, pateikiame tris receptus, kuriems nereikės daug laiko, o rezultatas pranoks bet kada iki šiol valgytus mėsainius, dešrainius ar kebabus. 

Nors daugelis mitybos specialistų sutaria, kad greitu maistu nereikėtų piktnaudžiauti, vis dėlto jei jis pagamintas namuose, privalumų turi daugiau nei pirktas užkandinėse. Visų pirma, visada esate tikri dėl to, ką valgote. Kai kuriuose restoranuose patiekiamuose patiekaluose gausu „paslėptų“ riebalų, cukrų, kurie nerašomi tarp ingredientų. Namuose naudojate tik natūralius, šviežius produktus. Be to, visada žinote, kad gaminote ant švarių paviršių, švariomis rankomis. Dar vienas privalumas – patiekalą galite padaryti sveikesnį, įdėti mažiau padažo, majonezą pakeisti jogurtu, mėsos neskrudinti, naudoti mažesnio kaloringumo sūrį, pilno grūdo duoną. Parduotuvėse šiandien lengvai galima rasti didžiulį greitojo maisto patiekalams skirtų produktų pasirinkimą. Todėl kiekvienas gali išsirinkti pagal savo poreikius ir skonį. 

Kad lietuviai šiltuoju metų laikotarpiu vis dažniau mėgaujasi greitai ir lengvai pagaminamais dešrainiais bei mėsainiais, rodo ir prekybos tinklo „Maxima“ pardavimai. „Parduodame vis daugiau specialiai dešrainiams ir mėsainiams skirtų bandelių, dešrelių bei iš anksto paruoštų mėsos paplotėlių, todėl galime teigti, kad šie daug pastangų nereikalaujantys patiekalai įsitvirtina iškylautojų valgiaraščiuose. Siekdami patenkinti klientų lūkesčius ir pasiūlyti įvairius poreikius atitinkantį prekių asortimentą, grilio sezonui dar labiau praplėtėme dešrainių bei mėsainių gamybai skirtų produktų asortimentą. Vasaros iškyloms skirtame asortimente turime visko, ko reikia šių gardžių patiekalų gamybai – bandelių, įvairiausių rūšių kepimui skirtų dešrelių, mėsos paplotėlių, padažų ir specialių prieskonių“, – sako „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Štai trys receptai, kurie išties verti nuodėmės. 

Klasikiniai mėsainiai (4 porcijos)


Greitas maistas. Šaltinis: Shutterstock

Mėsos paplotėliams:
  • 1 riekelės baltos sumuštinių duonos (supjaustytos)
  • 40 ml pieno
  • 1 a.š. druskos 
  • 0,5 a.š. maltų juodųjų pipirų
  • 1,5 česnako skiltelių
  • 0,75 v.š. Vorčesterio padažo 
  • 1 v.š. pomidorų padažo 
  • 600 g maltos jautienos
Padažui:
  • 1 puodelio majonezo
  • 2 v.š. pomidorų padažo 
  • 0,5 a.š česnakų granulių 
  • 2 v.š. sulčių nuo marinuotų agurkėlių 
  • 1 a.š. džiovintų krapų 
  • 2 a.š. žaliosios citrinos sulčių
  • 1 a.š. rūkytos paprikos miltelių 
  • 1 a.š. kajeno pipirų (jei norite aštriai) 
  • 1 a.š. garstyčių
  • Taip pat reikės:
  • 4 Brioche mėsainių bandelių
  • 4 riekelių Čederio sūrio 
  • Salotų
  • Pomidorų
  • Marinuotų agurkėlių
  • Svogūnų (jei norite)
Gaminimas:

Iš pradžių išsikepkite mėsos paplotėlius. Dideliame dubenyje supjaustytą duonos riekę užpilkite pienu ir gerai išmaišykite, kol gausite lipnią masę. Ten pat sudėkite druską, juoduosius pipirus, česnaką, Vorčesterio padažą, pomidorų padažą ir viską gerai išmaišykite. Dėkite maltą jautieną ir dar kartą išmaišykite. Gautą masę padalinkite į 4 lygias dalis. Iš kiekvienos suformuokite rutulį, jį suplokite į maždaug 10 cm skersmens paplotėlį. Kepkite ant grilio ar keptuvės 2-4 minutes vien1 pusę, tada apverskite ir tiek pat pakepkite iš kitos pusės (jei norite gerai iškepto, pakepkite ilgiau). Baigiant kepti ant kiekvieno mėsos paplotėlio uždėkite po sūrio gabalėlį ir uždenkite 30 sekundžių, kad sūris išsilydytų. 

PATARIMAS: Jei norite, suformuotus mėsos paplotėlius galite užšaldyti. Taip jų turėsite kitam kartui. 

Padažui sumaišykite visus ingredientus. Pašildykite bandeles, ant kiekvieno jų pusės užtepkite padažo. Dėkite salotą, mėsos paplotėlį, pomidorų, agurkėlių, svogūnų ir uždenkite bandele. Skanaus. 

Dešrainiai su karamelizuotais svogūnais (6 porcijos)


Greitas maistas. Šaltinis: Shutterstock

Reikės:
  • 4 plonai supjaustytų svogūnų
  • 2 šaukštų sviesto
  • 30 ml (2 šaukštų) obuolių acto
  • 6 rūkytų dešrelių
  • 1 puodelio susmulkintų petražolių
  • 1 v.š. alyvuogių aliejaus
  • 60 ml (¼ puodelio) garstyčių
  • 6 dešrainių bandelių
  • Druskos ir pipirų
Gaminimas: 

Į keptuvę įdėkite sviestą ir plonai pjaustytus svogūnus. Kepkite apie 15 minučių. Pagardinkite juos druska ir pipirais. Baigiant kepti, įpilkite 1 v.š. acto (likusį pasilikite) ir atidėkite svogūnus į šalį.  

Įkaitinkite kepsninę. Iškepkite dešreles. Paskrudinkite bandeles. 

Nedideliame dubenyje petražoles sumaišykite su likusiu actu ir aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais.

Ant bandelių užtepkite garstyčių, dėkite dešreles, karamelizuotus svogūnus ir petražolių mišinį. Patiekite su žaliomis salotomis.

Vištienos kebabai


Greitas maistas. Šaltinis: Shutterstock

Reikės:

1 kg vištienos šlaunelių mėsos 
Alyvuogių aliejaus

Marinatui: 
  • 1 puodelio natūralaus jogurto
  • 3 skiltelių česnako
  • 1,5 a.š. kalendros miltelių
  • 2 a.š. kumino miltelių
  • 2 a.š.  paprikos miltelių
  • 1 a.š. kajeno pipiro miltelių (jei mėgstate aštriai)
  • 1,5 a.š. svogūnų miltelių
  • 0,5 a.š. maltų juodųjų pipirų
  • 2,5 va.š. pomidorų padažo
  • 1,5 a.š. druskos
  • 1 v.š. citrinos sulčių
  • 2 v.š. alyvuogių aliejaus
Padažui:
  • 1 puodelio natūralaus jogurto
  • 1 v.š. alyvuogių aliejaus
  • Citrinos sulčių pagal skonį
  • Pusės česnako skiltelės
  • Druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį
Taip pat reikės:
  • Lavašo
  • Smulkiai pjaustytų „Iceberg“ salotų
  • Pjaustytų pomidorų
  • Raudonųjų svogūnų
  • Sriracha aitriųjų paprikų padažo 
Gaminimas:

Dideliame inde sumaišykite visus marinatui skirtus produktus. Sudėkite vištieną ir gerai išmaišykite. Uždenkite ir palikite marinuotis mažiausiai 3 valandas (idealiausia – 24 valandoms, jei marinuojate tik tris valandas įberkite papildomą pusė šaukštelio druskos). 

Kai vištiena pasimarinuos, padalykite ją į dvi dalis ir suverkite ant iešmelių. Paimkite du iešmelius, padėkite vieną šalia kito. Vištienos gabalėlį perlenkite pusiau ir verkite ant abiejų iešmelių, kad mėsos šonai nenusvirtų žemyn. Šitaip suverkite visą vištieną (iš viso reikės 4 iešmelių). Jei kepate orkaitėje, sudėkite ant indo taip, kad vištiena nesiliestų prie dugno ir būtų kur varvėti sultims. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių (jei su ventiliatoriumi ir iki 220 – jei be). Kepkite vištieną 35 minutes, kol paviršius bus auksinės spalvos. Ištraukite. Apšlakstykite ištekėjusiomis sultimis. Apsukite iešmelius ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Kepkite dar apie 20-30 minučių. Vėl ištraukite, apšlakstykite sultimis ir palikite pailsėti 5 minutėms. Pastatykite iešmelius ir apipjaustykite vištieną. 
 
 
Autorė: Agnė Keizikienė
Šaltinis: delfi.lt
Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/multimedija/pasiimkite-is-vasaros-viska/ 
– 
 
 
 

Pagalba