Tarptautinę dešrainių dieną pasitinkant: ar lietuviai juos mėgsta?

2019 m. liepos 23 d.

Amerikiečiai tikina, kad pasaulio dešrainių sostinė yra Čikaga, kur į bandelę „paguldytos“ keptos dešrelės patiekalą išpopuliarino imigrantai iš Vokietijos. Šiandien dešrainiai yra gaminami kone visame pasaulyje, o šią vasarą, kaip pastebi prekybininkai, dešrainis vis dažniau atsiduria ir ant lietuvių stalų.

Didžiausio Lietuvoje prekybos tinklo „Maxima“ pardavimai rodo, kad lietuviai šią vasarą yra kaip niekad pamėgę dešrainius. „Parduodame vis daugiau specialiai dešrainiams skirtų bandelių ir dešrelių, todėl galime sakyti, kad dešrainis įsitvirtina iškylautojų valgiaraščiuose. Vasaros iškyloms skirtame asortimente turime visko, ko reikia gardžiam dešrainiui pagaminti – bandelių, įvairiausių rūšių kepimui skirtų dešrelių, padažų ir kitų dešrainiams paskaninti pagardų“, – sako „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Ji atskleidžia, kad dažniausiai pirkėjai renkasi tradicines dešrainių bandeles, kurių šįmet yra nupirkta penktadaliu daugiau nei pernai. Prancūziškiems dešrainiams skirtų bandelių populiarumas šoktelėjęs dar smarkiau – apie 30 proc. yra išaugę šių bandelių pardavimai.

„Nors lietuviai gamindami dešrainius stengiasi laikytis tradicijų ir dažniau renkasi tradicines bandeles, tačiau vis dažniau ir noriau atranda kitokius jo paruošimo būdus, rinkdamiesi tiek dešrainio pagrindą – bandelę, tiek dešreles ir įvairius dešrainiams tinkamus pagardus“, – tikina V. Drulienė.

Kokios mėsos dešreles pasirinkti – skonio reikalas. „Šią vasarą „Maximos“ parduotuvių lentynose kepimui skirtų dešrelių pasirinkimas yra itin platus. Virtas dešreles galima išsirinkti iš daugiau nei 60 skirtingų rūšių, karštai rūkytas kepamąsias dešreles – iš daugiau nei 20 rūšių. Be to, pirkėjai gali rinktis ir iš šviežios mėsos ar paukštienos dešrelių ar pagal senąsias kaimiškas receptūras pagamintas tradicines lietuviškas dešreles, esančias „Linkėjimai iš kaimo“ skyriuose“, – pažymi „Maximos“ komercijos vadovė V. Drulienė.  

Pačios populiariausios yra virtos dešrelės, kurių vien per pirmąjį šių metų pusmetį nupirkta daugiau nei 2 tūkst. tonų, o karštai rūkytų kepamųjų dešrelių nupirkta apie 1 mln. pakuočių.  

V. Drulienė pastebi, kad šiemet itin išaugo veganams ir vegetarams tinkamų sojų dešrelių paklausa. Skaičiuojama, kad tokių dešrelių šį pusmetį nupirkta 44 proc. daugiau nei pernai. 

Apie bendrovę „Maxima“

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia beveik pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 15 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 550 tūkst. klientų.

Pagalba