Grilio sezonas atidarytas: trys patiekalai su dūmo kvapu

2022 m. gegužės 06 d.

Vėsus pavasaris visai ne kliūtis pietus ar vakarienę iš namų virtuvės perkelti į lauką. Smagus maisto gamybos procesas ir į pikantišką dūmo kvapą įsisiautę patiekalai lietuvius vilioja jau nuo kovo pradžios – tą rodo augantys grilio prekių bei šviežios mėsos šašlykų pardavimai. Grilio sezonas tik prasidėjo, tad kiekvienas spės atrasti savo šašlykų receptą, iškepti žuvį ar išmėginti sūrio užkandį.

„Pardavimų statistika rodo, kad Lietuvoje grilio sezonas prasideda su pavasariu, taigi ir šiemet pavasario mėnesiais fiksavome padidėjusius šviežios mėsos ir paukštienos šašlykų, taip pat anglių griliui padavimus. Per balandį triskart šoktelėjo grilio grotelių bei iešmų pardavimai. Šiemet grilio sezonas įsivažiuoja kiek lėčiau, nors ir pernykštis pavasaris nelepino šiluma“, – pasakoja „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė. 

Ji svarsto, kad didesnį grilio prekių paklausos aktyvumą pernai galėjo lemti tuomet galioję griežti karantino suvaržymai ir žmonių poreikis pakeisti namų aplinką, ištrūkti į gamtą. Šiais metais žmonės nors ir išsiilgę pramogų lauke, bet labiau reaguoja į oro sąlygas.

 

Receptai nepamirštamai sezono pradžiai

Ant grilio galima kepti bet ką – mėsos šašlykus, kepsnius, paukštieną, žuvį, daržoves, skrudinti duoną. Tai smagus maisto gaminimo ir bendravimo procesas, kurį galima paįvairinti skaniais ir nesudėtingais kulinariniais eksperimentais.

„Universali taisyklė kepant mėsą ir žuvį – naudoti šviežius, o ne užšaldytus ir atšildytus produktus. Žuvies, jautienos, avienos svarbu neperkepti, nes patiekalas bus sausas. Tačiau kiaulieną ir vištieną reikia gerai iškepti iki galo, kad žūtų žmogaus organizmui pavojingos bakterijos“, – pataria Brigita Baratinskaitė, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto departamento gamybos direktorė ir kviečia išbandyti tris receptus, kurie grilio sezono pradžią pavers įsimintina švente.

 

Ypatingas užkandis: kamamberas su graikiniais riešutais ir džemu 

Reikės: 120 g kamambero sūrio, saujelės graikinių riešutų, 2–3 valgomųjų šaukštų spanguolių džemo, rozmarino šakelės ir kepimo folijos.

Plonu sluoksniu išpjaukite apvalią dalį sūrio viršuje, kad būtų atidengta minkštoji jo dalis. Į sūryje atsiradusią duobutę įdėkite keletą šaukštų spanguolių džemo, šaukštu išlyginkite jo paviršių. Suskaldykite graikinius riešutus ir paberkite ant džemo sluoksnio. Papuoškite rozmarino šakele. Paruoštą sūrį įvyniokite į foliją dvigubu sluoksniu, palikdami šiek tiek vietos oro cirkuliacijai. 

Įkaitintame grilyje kepkite sūrį apie 20–30 minučių.

 

Ryškesniam skoniui: lašiša rytietiškai

Reikės: keturių lašišos filė, 4 valgomųjų šaukštų sojos padažo, kelių valgomųjų šaukštų ryžių acto, kelių valgomųjų šaukštų sauso baltojo vyno, pusės arbatinio šaukštelio smulkiai kapoto česnako, kelių imbiero griežinėlių, pusės žaliosios citrinos sulčių, šlakelio alyvuogių aliejaus, saujelės sezamo sėklų ir kapotų petražolių papuošimui.

Dideliame inde palengva sumaišykite sojos padažą, ryžių actą, baltąjį vyną, imbierą, česnaką, citrinos sultis. Įkaitinkite grilį ir patepkite groteles alyvuogių aliejumi. Vieną lašišos filė pusę ištepkite paruoštu marinatu ir uždėkite tiesiai ant grotelių, išmarinuota puse į viršų. Pakepkite 5 minutes, apverskite lašišą ir vėl ištepus marinatu kitą filė pusę, pakepkite dar 5 minutes.

Prieš patiekiant lašišą, apšlakstykite ją marinato likučiu iš dubens, paberkite sezamo sėklų ir smulkiai kapotų petražolių. Sveika ir skanu!

 

Tradiciškai: jautienos šašlykai su daržovėmis

Reikės: didelio raudonojo svogūno, dviejų geltonųjų paprikų, pusės kilogramo jautienos sprandinės, supjaustytos į kubelius, dviejų džiovintų lauro lapų, puodelio alyvuogių aliejaus, 4 smulkiai sukapotų česnako galvų, žiupsnelio druskos, pipirų ir aitriosios paprikos miltelių, šviežiai spaustų dviejų citrinų sulčių, Viduržemio jūros prieskonių mišinio.

Paruoškite marinatą: į dubenį supilkite aliejų, suberkite prieskonius, lauro lapus, česnaką, įspauskite citrinos sultis ir viską gerai išmaišykite. Supjaustytos mėsos kubelius suberkite į marinatą, rankomis gerai išmaišykite, įtrinkite mėsą ir visą dubenėlį patalpinkite į šaldytuvą bent 6-ioms valandoms.

Prieš kepant mėsą, išimkite ją iš šaldytuvo ir pusvalandį palaikykite kambario temperatūroje. Stambiai supjaustykite paprikas ir svogūną bei suverkite ant iešmų, kartu veriant ir mėsą. Užpilkite šiek tiek marinato.

Šašlykus kepkite apie 15-20 minučių, nuolat stebėdami kepimo procesą ir pasukdami iešmus. Maždaug kas 5 minutes palaistykite šašlykus marinatu. Leiskite patiekalui atvėsti ir patiekite su mėgstamu padažu. Ragaukite!

Pagalba