Kanarai garsėja ne tik žuvimi: triušienos receptas, kurį lengvai pagaminsite ir namuose

2022 m. vasario 10 d.

Ispanijai priklausančios Kanarų salos keliautojus žavi gamtos vaizdais, šiluma ir vietine virtuve. Čia galima paskanauti ne tik įvairios šviežios žuvies ar jūros gėrybių. Virtuvėje taip pat gausu skirtingos mėsos valgių, kurių nerasi tipiniuose žemyninės Ispanijos restoranuose. Kuo Kanarų virtuvė išskirtinė bei kaip pasilepinti jos skoniais grįžus po atostogų į namus, pasakoja „Maximos“ kulinarijos meistrai.

 

Ruošia unikalų patiekalą

Tenerifė, Fuerteventūra, Gran Kanarija – šios Kanarų salos lietuvių pamėgtos dėl nuostabaus klimato, užburiančios gamtos bei, žinoma, tradicinės virtuvės. Pastaroji, sako „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė, išties turtinga šviežios žuvies, kurios po kelionių šalies gyventojai ieško ir prekybos tinklo parduotuvėse.

„Atsižvelgdami į savo pirkėjų poreikius ir pomėgius, dar pernai vasarą pradėjome „Ačiū“ lojalumo programos klubų projektą. Vienas jų – žuvies mėgėjų – sulaukė nemažo populiarumo: pastarajam dabar priklauso apie 40 tūkst. mūsų klientų ir šis skaičius nuolatos auga. Rūpindamiesi savo žuvies turgaus, kaip vadiname šiuos prekystalius, kokybe, šviežią žuvį ir jūros gėrybes į parduotuves vežame du kartus per savaitę – antradieniais bei penktadieniais“, – primena E. Dapkienė.

Be žuvies, Kanarų salos garsėja ir bulvėmis, tik mums jos kol kas yra mažai pažįstamos.

„Šiuose kraštuose yra vienas patiekalas, kurio nepavyks rasti niekur kitur, – sako „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė. – Jis vietinių vadinamas „papas arrugadas“ arba raukšlėtosiomis bulvėmis. Spėjama, kad tai tos pačios veislės daržovės, kurias iš savo kelionių atvežė dar Kristupas Kolumbas.“

Šios bulvės yra mažytės, jų luobelė – stora. Daržovės verdamos su lupenomis ypač sūriame vandenyje, o, pastarajam išgaravus, ant paviršiaus susidaro druskos kristalai. Dėl jų luobelė ir susiraukšlėja.

„Tuo šios bulvės yra išskirtinės, vietiniai patiekalo unikalumu didžiuojasi, pagardindami valgį mojos padažu, gaminamu iš įvairiausių prieskoninių žolelių“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

 

Žuvies mėgėjų rojus

Visgi, Kanarų salų virtuvė unikali ne tik dėl raukšlėtųjų bulvių. Apie tai kalbanti „Maximos“ kulinarijos ekspertė priduria: virtuvė patiks ne tik žuvies, bet ir mėsos mėgėjams.

„Kadangi Kanarų salos nepritaikytos auginti didelius galvijus, mėsos patiekalai gaminami iš mažesnių gyvūnų mėsos. Todėl virtuvėje dominuoja kiaulienos, triušienos valgiai. Taip pat paruošti iš ožkų, vištų ar net karvelių mėsos. Tačiau labiausiai vietinė virtuvė, žinoma, džiugina žuvies ir jūros gėrybių mėgėjus. Tikra nuodėmė atvykus į Kanarų salas neparagauti moliuskų, krevečių, įvairiausių vėžiagyvių, skirtingos smulkios žuvies. Šiuos patiekalus vietiniai gardina sūrokomis keptomis žaliosiomis paprikomis, pomidorais, rozmarinais, kitais kvapniais prieskoniais bei žolelėmis“, – sako „Maximos“ kulinarijos ekspertė.

Savo ruožtu kviesdama pasimėgauti Kanarų salų virtuvės skoniais savo namuose, ji dalinasi tradiciniu receptu, kurio gamybai naudojama mėsa. Šis valgis, tikina B. Baratinskaitė, yra ne tik gardus, bet ir itin lengvai paruošiamas. Be to, triušienos lengva įsigyti, o pati mėsa – turtinga baltymų. Visgi šio recepto pagrindas yra „Salmorejo“ vadinamas marinatas.

 

Egzotiškoji Kanarų Salmorejo triušiena

Reikės: 400 g triušienos filė, 2 česnako galvų, 1 mažo aitriojo pipiro, 1 stiklinės baltojo vyno, 3 valgomųjų šaukštų acto, 1 mažos stiklinės alyvuogių aliejaus, 1 paprikos, šiek tiek kmynų, žiupsnelio druskos.

Triušieną supjaustykite kubeliais, sudėkite į lėkštę. Tuomet atskirai smulkintuvu sutrinkite česnaką, druską, kmynus, aitrųjį pipirą, papriką. Tada į masę supilkite actą, vyną ir aliejų, viską kruopščiai sumaišykite. Turimą masę užpilkite ant triušienos kubelių, palikite marinuotis per naktį. Tuomet triušienos kubelius šiek tiek apkepkite, sudėkite į molinį puodą, supilkite likusios pasigamintos masės ir troškinkite apie valandą ant silpnos ugnies.

„Ši patiekalą galima gaminti ne tik iš triušienos, bet ir kiaulienos ar vištienos. Kanarų salų gyventojai jį valgo su raukšlėtosiomis bulvėmis, tačiau Lietuvoje jį puikiai papildys valgomieji batatai ir grilyje keptos daržovės“, – išbandyti siūlo B. Baratinskaitė.

 

Apie prekybos tinklą „Maxima“

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 13 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.

Pagalba