Nuo nostalgiją keliančių „trikampėlių“ iki gurmaniško patiekalo: sumuštinių variacijos kiekvienai progai

2022 m. birželio 10 d.

Dažniausias pusryčių stalo patiekalas, ištikimas ekskursijų bei iškylų palydovas, o kartais ir pietūs ar vakarienė – dėl daugybės skirtingų paruošimo būdų, ingredientų ir skonių sumuštiniai yra vienas universaliausių patiekalų. Žavesio jiems suteikia ir tai, kad sumuštiniai greitai paruošiami, lengvai supakuojami ir net dienos gale išlieka švieži. „Maximos“ maisto meistrai kviečia sumuštinius atrasti iš naujo ir išbandyti netikėtas jų variacijas. 

Nors vieno teisingo būdo paruošti sumuštinį nėra, jo pagrindas išlieka tas pats – tai duona. Ją galima rinktis pačią įvairiausią. Tad nesvarbu, ruošite visos šeimos mėgstamus „trikampėlius“ ar eksperimentuosite su veganiškomis alternatyvomis be gliuteno, kūrybinis procesas prasidės nuo duonos pasirinkimo.

Pasak „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento vadovės Ernestos Dapkienės, per mėnesį pirkėjai vidutiniškai įsigyja 1600 – 1800 tonų duonos, o ketvirtį šio kiekio sudaro sumuštinių duona.

„Pačia populiariausia daugelį metų išlieka tamsi raikyta duona. Supjaustyti ir naudoti paruošti produktai: duona, mėsa, sūriai – sudaro svarbią asortimento dalį ir jau seniai yra pamėgti vartotojų. Žmonės vis labiau vertina patogumą: galimybę sutaupyti laiko, ypač ruošiant tokius greitus patiekalus kaip sumuštiniai. Arba vasarą mažiau laiko praleisti virtuvėje ir iš parduotuvės iškart keliauti į išvyką gamtoje. Formuodami asortimentą, nuolat stengiamės atliepti šį poreikį, pasiūlyti greitiems užkandžiams tinkamų produktų kaip įvairios užtepėlės, plautos, pjaustytos daržovės ir jau minėti suraikyti bei supjaustyti gaminiai“, – kalba Ernesta Dapkienė, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

 

Už teisingą apibrėžimą svarbiau universalumas ir improvizacija

Nors duoną su mėsa, sūriais ar daržovėmis valgė nuo senų senovės, moderni sumuštinių versija ir angliškas jos pavadinimas siejamas su Džonu Montagiu, XVIII a. gyvenusiu Sandvičo grafu. Pasakojama, kad mėsą tarp dviejų duonos riekių jis valgęs dėl to, kad galėtų neatsitraukti nuo savo darbų – laivyno, politikos ir meno reikalų.  

„Ir po kelių šimtmečių žmonės sumuštinius renkasi dėl tos pačios priežasties – patogumo, paprastumo ir greito paruošimo. Nors sumuštiniai dažniausiai karaliauja ant pusryčių stalo, jie tikrai gali tapti ir gurmaniška vakariene, ir išskirtiniu restorano patiekalu. Pavyzdžiui, viename Niujorke restoranų gaminamam sumuštiniui iš šampaninės duonos, triufelių sviesto, itališkų podolikos karvių pieno sūrio, omaro ir aukso dulkių priklauso Gineso kainos rekordas – tokia vakarienė atsieina per 200 dolerių“, – apie sumuštinių įvairovę pasakoja Brigita Baratinskaitė, „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė. 

„Tiek vaikai, tiek suaugusieji itin mėgsta vadinamuosius „trikampiukus“, keptus sumuštinių keptuvėje. Įprastai jie gaminami iš sumuštinių duonos, pomidorų padažo, fermentinio sūrio ir saliamo. Tačiau visus šiuos ingredientus galima pakeisti ir gauti visiškai kitokį skonį: pasirinkite pilno grūdo ar sėklų duoną, dėkite pesto padažo, mocarelos sūrio ir šviežio pomidoro ar vytinto kumpio. Jei sumuštinių keptuvės neturite, galite gaminti ir kontaktinėje skrudintuvėje ar paprastoje keptuvėje – tereikia duonos riekes aptepti sviestu, kad šios neliptų prie paviršiaus“, – patarimais kaip atrasti sumuštinių įvairovę dalijasi „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.

Vadovaujantis šiais principais, nesunku atrasti ir netikėtus veganiškus ar saldžius sumuštinių variantus. Kad paieškos būtų lengvesnės, „Maximos“ meistrai dalijasi keliomis idėjomis savaitgalio pusryčiams ar šiokiadienio vakarienei. 

 

Šefo vertas patiekalas: sumuštinis su jautienos didkepsniu

Dvi skrudintos jūsų mėgstamos duonos riekės, tarp kurių ilsisi brandintos jautienos didkepsnis – nors pagaminti nesunku, tokia vakarienė tikrai įsimins ilgam ir pamalonins gomurį. Šiam patiekalui geriausiai rinktis natūralaus raugo (vadinamąją sourdough) duoną, tačiau tikrai neprašausite pasirinkę ir itališkąją ciabatta ar saldžiarūgštę kaimišką duoną. 

Pirmiausia užmarinuokite svogūną – plonai supjaustykite jį pusžiedžiais, sudėkite į dubenėlį, įdėkite arbatinį šaukštelį cukraus, du arbatinius šaukštelius raudonojo vyno acto ir išmaišykite. Palikite svogūnus marinuotis pusvalandžiui, o per tą laiką paruoškite žolelių majonezą. 

Dubenyje trintuvu sumaišykite du valgomuosius šaukštus majonezo, vieną ančiuvį, smulkintas petražoles, pusės citrinos sultis, 20 šviežio baziliko lapelių, du arbatinius šaukštelius šviežio čiobrelio lapelių ir porą stiebelių krapų. Jei trūksta sūrumo, įberkite žiupsnelį druskos.  

Duoną supjaustykite 1,5-2 cm storio riekėmis ir apskrudinkite orkaitėje ar keptuvėje be aliejaus. Kepimui paruošti brandintos jautienos kepsniai turėtų būti maždaug 6 mm storio – kiekvieną jų pusę reikėtų apkepti 1-2 minutes, kad jie būtų vidutiniškai iškepę. Apvertus kepsnius, ant kiekvieno jų uždėkite po lapelį brandinto čederio sūrio ir baikite kepti mėsą – duokite jai „pailsėti“ apie 5 minutes.

Per tą laiką ant apskrudusios duonos riekės užtepkite žolelių majonezą, dėkite kepsnius, o juos papuoškite marinuotais svogūnais, avokado riekelėmis, salota ir uždenkite skrudintos duonos rieke.

 

Lengviems vegetariškiems pusryčiams – žaluma tarp pilno grūdo riekių 

Jei po sočios vakarienės norisi lengvesnių pusryčių, išbandykite naudingųjų medžiagų bei vitaminų kupinus sumuštinius su žaliųjų žirnelių piure ir avokadais. Pusantros stiklinės žaliųjų žirnelių, keletą petražolių ar kalendros stiebelių, pusės citrinos sultis, valgomąjį šaukštą svogūnų laiškų, nedidelę skiltelę česnako ir žiupsnelį druskos sudėkite į virtuvinį kombainą ir sutrinkite iki vientisos masės. Pilkite ypač tyro alyvuogių aliejaus, kol masė pasieks švelnią, tepimui tinkamą konsistenciją. Palikite užtepėlę šaldytuve atvėsti.

Paskrudinkite kelias riekes pilno grūdo sumuštinių duonos, užtepkite žirnių užtepėlę, ją papuoškite avokado skiltelėmis, pjaustytais šviežio derliau agurkais, gražgarstės lapais ir, jei liko iš anksčiau – marinuotu raudonuoju svogūnu.

 

Laikas desertui: baltojo šokolado ir aviečių kompozicija

Pasigaminti saldžius sumuštinius taip pat paprasta, o kai kurie receptai tinkami ir trikampių sumuštinių skrudintuvei ar kontaktiniam griliui. Šiam receptui geriausiai tinka tvirtos tekstūros duona, pavyzdžiui, natūralaus raugo, o jei jos nėra – bent jau storesnėmis riekelėmis supjaustytas batonas. Ant jų dėkite smulkintą baltąjį šokoladą ir supjaustytus arba mini dydžio zefyrus – tuos, kuriuos kepate ant laužo ar kuriais puošiate kakavą. Papuoškite perpus supjaustytomis avietėmis ir uždėkite antrą riekę duonos. Sumuštinį iš abiejų pusių apkepkite keptuvėje su išlydytu gabalėliu kokosų aliejaus. 

 

Pradžiugins vaikus ir nustebins gurmanus

Riešutų sviestas ant duonos – tokia pat sumuštinių klasika kaip ir mėsa ar sūris. O šios klasikos interpretacija – sumuštinis su riešutų sviestu ir karamelizuotais bananais. Jeigu norite gurmaniškesnės versijos, pridėkite gabalėlį skrudintos šoninės. 

Tokiam sumuštiniui pasirinkite šviesią, švelnią duoną, jos riekeles paskrudinkite keptuvėje ant trupučio sviesto. Išėmę duoną, dėkite pusę šaukšto sviesto, šaukštą medaus ir griežinėliais supjaustytą bananą – ant nedidelės kaitros kepkite keletą minučių, kol bananai karamelizuosis. Tepkite riešutų sviestą ant duonos, padenkite riekelę keptais bananais ir užvožę kita rieke jau galite pradžiuginti vaikus. Jeigu norite pamaloninti gurmanus, ant bananų dėkite labai plonai supjaustytos, paskrudintos šoninės gabalėlius ir šią staigmeną uždenkite kita riekele duonos.  

Pagalba