Tarptautinės picos dienos proga – 5 įdomybės, kurių galbūt nežinojote
2019 m. vasario 09 d.
Grįžti į sąrašą

Pica – vienas populiariausių patiekalų pasaulyje, kurį, atrodytų, mėgsta kiekvienas. Ne išimtis ir lietuviai, per pastaruosius metus picų suvartojimą vien valgant iš anksto paruoštus gaminius šalyje išauginę beveik dešimtadaliu. Vis dėlto nors atrodytų, kad apie picą žinome viską, kai kurie faktai apie šį patiekalą daugeliui gali būti naujiena. Vasario 9-ąją minimos Tarptautinės picos dienos proga – 5 įdomybės apie picas.

Kad lietuviai labai mėgsta picas, liudija lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ pardavimų duomenys. Statistika rodo, kad pernai visų šaldytų picų pardavimai Lietuvoje, palyginus su užpernai, ūgtelėjo apie 7 proc.

„Vertindami pardavimų duomenis matome, kad iš anksto paruoštas ir užšaldytas picas lietuviai noriai valgo ištisus metus. Visgi nors bendrai jų pardavimų kreivė kinta visai nežymiai, kiek labiau paklausa išauga šaltuoju metų laikotarpiu: rugsėjo–vasario mėnesiais. Vidutiniškai per mėnesį šaldytų picų lietuviai iš viso nuperka net arti 130 tūkst. vienetų, ir labiausiai mėgsta klasikines. Antai pernai pati populiariausia šaldyta pica pasirodė esanti „Mega di cato“ su sūriu ir kumpiu“, – sako „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Komentuodama pardavimų duomenis vadovė taip pat atkreipia dėmesį, kad šaldytų picų pasiūla „Maximoje“ pernai, palyginus su ankstesniais metais, išaugo net 20 proc. – šiai dienai „Maximos“ pirkėjams siūlomi net 54 šaldytų picų variantai. 

Vis dėlto nors Lietuvoje picos ir labai populiarios, tik retas galėtų pasigirti apie picas žinąs viską. Jūsų dėmesiui – 5 įdomybės, kurių galbūt anksčiau neteko girdėti.

1. Picos gimtinė – senovės Graikija?

Nors oficialiai picų gimtine laikoma saulėtoji Italija, skirtingi istoriniai šaltiniai liudija, kad iš tiesų šio patiekalo ištakos galimai siekia netgi senovės Graikiją. Vienas iš tuomečių tradicinių senovės graikų patiekalų buvo aliejumi, žolelėmis ir sūriu padengta duona, kas išties primena mūsų laikais įprastą picą. Be to, tokį patiekalą senovės graikai vadino „pikte“, kas neabejotinai skamba panašiai į „picą“.

Vis dėlto tikslus picos pavadinimas rašytiniuose šaltiniuose pirmąkart paminėtas 997 metais aprašant Italijos miestą Gaetą, kuriame anuomet vyravo gyventojų tradicija per Kalėdas ir Velykas picomis apdovanoti miesto vyskupą.  

2. Pica – nebūtinai „greitas maistas“

Įprasta manyti, kad picos priskiriamos vien greitam maistui, kuriam būdinga maža maistinė vertė ir didelis kaloringumas. Tačiau tiesa ta, kad viskas priklauso nuo paruošimo – kruopščiai pasirinkus ingredientus, pica gali būti net labai sveikas patiekalas. Tam tereikia picos padą kepti iš viso grūdo miltų, įprastus riebius mėsos ingredientus keisti šviežiomis daržovėmis – svogūnais, paprikomis, pomidorais ir kitomis, o mėgstamą riebų sūrį pakeisti kaip įmanoma liesesniu.

3. Pica – varguolių maistas

Nors Italijoje valgyti picas buvo populiaru jau pirmajame tūkstantmetyje, iki pat XIX amžiaus pabaigos šį patiekalą šalyje valgydavo vien sunkiau besiverčiantys. Praėjusiuose amžiuose pica buvo laikoma pigiu, menkos vertės maistu, kurį varguoliai valgydavo siekdami sutaupyti ir „lengvai užkimšti skrandį“. Tuo tarpu labiau pasiturintiems kepti pašautas picos paplotėlis tebūdavo priemonė pamatuoti, kaip greitai įkaista krosnis. Pradėti valgyti picą Italijos aukštuomenė išdrįso tik 1889 metais.

4. Tikra itališka pica – be ananasų

Nors gardinti picą konservuotais ananasais lietuviams atrodytų įprasta, dalis už picos „išradimą“ laurus prisiimančių italų į tokį ingredientą pažvelgtų išties skeptiškai. Tiesa, italų požiūris šiuo atveju priklauso nuo regiono. Antai Šiaurės Italijos gyventojams ananasai ir pica rodosi visai nesuderinama, skambiai tariant, net „patyčios iš picos“. Tačiau dalis pietiečių tokiame derinyje neįžvelgia nieko bloga – nors tradicinė pica ananasais išties neskaninama, šiuo atveju pietiečiai demonstruoja liberalesnį požiūrį, ir paragauti picos su ananasais nesibodi.

5. Didžiausia gerbėja – JAV

Valgyti picas populiaru visame pasaulyje, tačiau jei patiekalo tėvyne oficialiai laikoma Italija, tuomet jo didžiausia gerbėja drąsiai būtų galima tituluoti Jungtines Amerikos Valstijas. Tai, kad per metus JAV picų suvalgoma kone daugiausia pasaulyje, matyt, nestebina – juk šalyje oficialiai yra per 325,7 mln. gyventojų. Tačiau kad meilė picoms JAV išties neeilinė, liudija faktas, kad net 12 proc. amerikiečių picą valgo kasdien. Be to, amerikiečiai picą mėgsta taip smarkiai, kad 2012-aisiais Filadelfijoje atidarytas picos muziejus, o spalis šalyje dar 1987-aisiais paskelbtas nacionaliniu picos mėnesiu.

Apie bendrovę „Maxima“

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia beveik pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 15 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 550 tūkst. klientų.

Mūsų paslaugosVisos paslaugos

MAXIMOS dovanų kortelės ir čekiai Paskolos Bilietai į renginius Elektroninis bilietas TAX-FREE paslauga Pinigų išgryninimo paslauga
Sąskaitų išrašymas
Patogus būdas gauti sąskaitas faktūras
Plačiau
{literal} {/literal}