Vasaros akimirkas žiemos metu primenantys vyšnių sirupas ir pomidorų padažas – kaip juos gaminat sutaupyti laiko ir pinigų?
2021 m. liepos 30 d.
Grįžti į sąrašą

Pasidalink:

Vasaros laikotarpiu, atostogų metu ar tiesiog esant dideliam užimtumui ne visuomet norisi suktis virtuvėje ir gaminti patiekalus ar atsargas žiemai. Pasak „Maximos“ ekspertų, įsigyjant jau pagamintus reikiamus ingredientus galima sutaupyti ne tik laiko, tačiau ir pinigų.

„Nuolatos plečiame prekių asortimentą, siekdami pasiūlyti ne tik įdomesnių ir naujų produktų, bet ir jau gerai pažįstamų, pačių mūsų pirkėjų kartais ruošiamų ingredientų – „paruoštukų“. Tokie produktai taupo laiką, o platus asortimentas padeda užtikrinti, kad pirkėjai šiuos produktus galėtų įsigyti už gerą kainą“, – sako lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė teigia, kad nors kai kuriuos patiekalus ar jiems reikalingus ingredientus pasigaminti nėra sudėtinga, tačiau jie yra itin imlūs laikui, kaip pavyzdžiui, vyšnių sirupas ar pomidorų padažas.

Vyšnių sirupo gamyba

Užderėjusį vyšnių derlių skubama nurinkti, kol derliaus neišskanavo paukščiai, tad uogas reikia paruošti itin greitai, siekiant išlaikyti gerą jų skonį. „Vyšnių sirupas net ir žiemą primena vasaros uogas, tik jo gamyba – itin ilga. Vyšnių nurinkimas, kauliukų išėmimas ir sirupo virimas reikalauja labai daug laiko, tačiau tam galima ir alternatyva – mūsų tiekėjų gaminamas vyšnių sirupas“, – sako B. Baratinskaitė.

Vis dėlto, jeigu norisi naminio sirupo, tam reikės apie 1 kg vyšnių ir pusės kilogramo cukraus, iškaitintų stiklainių, į kuriuos bus pilstomas sirupas. „Pirmiausia vyšnias nuplaukite, išimkite kauliukus ir iš uogų išspauskite sultis. Jeigu sultys nėra visiškai skaidrios, jas perkoškite. Sultis supilkite drauge su cukrumi į puodą ir virkite ant nedidelės kaitros iki kol taps blizgus ir sutirštės. Dar karštą sirupą supilstykite į iškaitinus stiklainius, užsukite švariais dangteliais ir apverskite dangteliu žemyn, palikite visiškai atvėsti“, – sirupo receptu dalinasi B. Baratinskaitė ir teigia, kad iš tokio jau paruošto sirupo kiekio pavyks paruošti apie 3-5 litrus gėrimo, o jo savikaina, jeigu reikėtų pirkti tik cukrų ir nebūtų skaičiuojamas darbui skirtas laikas, prasidėtų nuo 0,89 euro. O tuo tarpu, jau paruoštą vyšnių sirupą, iš kurio galima paruošti apie 7 litrus gėrimo, galima įsigyti už beveik tą pačią kainą – 0,93 euro.

Šiltnamio karaliaus pomidoro padažas

Įpusėjus vasarai šiltnamiuose pomidorų stiebai gausiai pasipuošę raudonskruosčiais ir ne tik vaisiais, o užderėjęs gausus derlius leidžia eksperimentuoti virtuvėje, tačiau ar naminis pomidorų padažas kainuoja pigiau nei įsigytas parduotuvėje?

Paprastam pomidorų pagaminti reikės:  2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 vidutinio dydžio svogūno, 2 skiltelių česnako, 1 nedidelės morkos, 1 nedidelio saliero, 2 šaukštų smulkintų petražolių, pusės šaukštelio džiovinto baziliko arba 2 valgomųjų šaukštų smulkinto šviežio baziliko lapelių, 800 g šviežių, nuluptų, smulkintų ir be sėklų pomidorų, 1 šaukštelio pomidorų pastos, druskos ir pipirų.

Pirmiausia susmulkinkite svogūną, morką, salierą ir petražoles. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ant vidutinės kaitros, suberkite supjaustytas daržoves ir petražoles, pamaišykite. Sumažinkite kaitrą iki mažos ir uždengus keptuvę dangčiu kepkite 15-20 minučių nuolat pamaišant, iki kol daržovės suminkštės.

Tuomet padidinkite kaitrą iki vidutinės, sudėkite smulkintą česnaką ir pakepinkite apie 30 sekundžių. Sudėkite smulkintus pomidorus, baziliką ir pomidorų pastą, pagardinkite druska ir pipirais. Sumažinkite kaitrą iki mažos ir viską troškinkite apie 15 minučių neuždengus dangčiu.

„Jeigu norisi vientisos padažo konsistencijos, be gabaliukų, sutrinkite jau pagamintą, dar šiltą padažą trintuvėje ir tik tuomet supilkite į stiklainį. Iš šio ingredientų kiekio turėtų išeiti apie 400-500 gramų padažo, o gaminant jį namie, neskaičiuojant laiko, puslitris padažo kainuotų, priklausomai nuo pasirinktų ingredientų, mažiausiai 3 eurus. Tuo tarpu, mūsų tiekėjų pagamintą pomidorų padažą galima įsigyti nuo 0,85 euro iki 2,19 euro už pusės litro stiklainį“, – atskleidžia „Maximos“ ekspertė.

Apie prekybos tinklą „Maxima“

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 13 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.

Pasidalink: