Šokoladinis varškės pyragas

1 val.
Spausdinti
0 įvert.

Ingredientai:

  • Sviestas 150 g (ir dar šiek tiek kepimo formai patepti)
  • Cukrus 100 g
  • Kiaušinio trynys 1 vnt. (ir, jei reikia, dar truputis kiaušinio baltymo)
  • Miltai 150 g
  • Kakava 50 - g
  • Druska
  • Varškė 500 g (pusriebė)
  • Kiaušiniai 4 vnt.
  • Grietinėlė 150 ml ( proc. riebumo)
  • Cukrus 100 g
  • Bulvių krakmolas 1 v.š.
  • Juodasis šokoladas 100 g (papuošimui)
Dideliam pyragui (8–10 žmonių): 

Pirmiausia ruošiame tešlą. Minkštą sviestą dedame į dubenį, beriame cukrų, pilame kiaušinio trynį ir viską šaukštu sumaišome, bet ne plakame, o sukamaisiais judesiais vis braukdami šaukštu į dubens kraštą viską maišome – kantriai, tačiau ne per daug.
 
Miltus sumaišome su kakava, druska ir suberiame į sviesto ir cukraus masę. Paimame du peilius ir, imituodami žirklių judesius, tai yra, kai peiliai susitinka, bet „važiuoja“ į skirtingas puses, miltus įkapojame į sviesto masę, kad pasidarytų šlapi stamboki trupiniai. Tada keliskart tvirtai delnu juos suspaudžiame į vieną didelį kamuolį ir dedame ant maistinės plėvelės, įvyniojame į ją ir dar paspaudžiame. Viskas turėtų gražiai sukibti į vientisą masę. Jei ne – įpilame šaukštelį kiaušinio baltymo ir dar sykį išminkome.
 
Tešlą padedame į šaldytuvą bent pusvalandžiui, kad sukietėtų. (Jei norite greitesnio rezultato, dėkite į šaldiklį, bet nepamirškite, kad ten tešlą palikote, arba ją padarykite iš vakaro ir įdėkite į šaldytuvą „pasėdėti“ per naktį.) 
 
Kai jau esame pasiruošę kepti, orkaitę įkaitiname iki 190 laipsnių.
 
Imame atsegamą torto formą, jos dugną patepame sviestu ir išklojame kepimo popieriumi taip, kad liktų kyšoti kraštai, nes be jų bus labai sunku išimti pyragą, kai jį apipjausime ir norėsime nukelti nuo padėklo.
 
Išimame tešlą iš šaldytuvo. Galima pabandyti iškočioti, bet šiaip ji paprastai būna trapi ir sunkiai kočiojama, taigi geriau daryti paprasčiau. Jei tešla ilgai buvo šaldytuve, leidžiame jai truputį atšilti, kad nebūtų per kieta, o tada padėję ant lentelės supjaustome maždaug pusės centimetro storio juostelėmis. Jas įklojame į formos dugną taip, kad viena būtų šalia kitos. Galima truputį pirštais paspaudinėti ir pamodeliuoti, bet ne per daug, kad nepradėtų tirpti sviestas. Kai išklojame dugną, iš likusios tešlos padarome papildomų juostelių – jas iškepsime ir sutrupinę pabarstysime tortą. (Šias juosteles kepkite tuo pačiu metu, kaip ir pyrago pagrindą, tiesiog sudėkite į skardą ir pašaukite pastatykite į kitą orkaitės lentyną.
 
Torto formą su tešla bent 10 minučių įdedame į šaldiklį, kad sutvirtėtų. Išėmę subadome šakute ir šauname į įkaitintą orkaitę 15 minučių. Reikia, kad tešla truputį apdžiūtų. Kai ji šiek tiek pakyla ir atrodo apkepusi, bet dar negalutinai iškepusi, traukiame lauk.
 
Ruošiame varškės įdarą. Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų ir supilame į varškę. Ten pat pilame grietinėlę, cukrų ir maisto smulkintuvu viską triname, kol virsta vientisu tirštoku kremu. Į jį įberiame šaukštą krakmolo ir išmaišome.
 
Atskirai išplakame baltymus iki standokų, bet ne kietų putų ir įmaišome, tik ne per smarkiai, į varškės masę. Ją dedame į torto formą ant apkepusio pagrindo. Orkaitės kaitrą sumažiname iki 170 laipsnių, kišame formą su varškės mase ir kepame apie valandą. Varškės pyragas pradžioje būna pakilęs, o vėsdamas nusileidžia. Jį atvėsiname.
 
Šokoladą sulaužome gabaliukais ir ištirpiname virš puodo su verdančiu vandeniu pastatytame dubenyje (taip, kad vanduo neliestų dubens dugno, o tik kaitintų jį garais). Nemaišome, leidžiame šokoladui pačiam lėtai tirpti. Kai jau yra beveik ištirpęs, šiek tiek pamaišome. Ištirpintą šokoladą užpilame ant varškės pyrago ir išlyginame peiliu. Iškeptas papildomas tešlos juosteles sutrupiname rankomis ir užbarstome ant šokoladu ištepto pyrago viršaus. Viskas – tram tam tam. Papuoškite šį kepinį avietėmis. 
Šokoladinis varškės pyragas
Pagalba