Augaliniai produktai – ranka pasiekiami: „Gyvi gali“ apsipirkimo gidas „Maximoje“
2024 m. sausio 24 d.
Kartais nuspalvinti savo lėkštę augaliniais produktais sveikatai palanku kone kiekvienam – net ir mėsavalgiams. Tačiau mėginant prisijaukinti augalinę mitybą, neretai kyla įvairių klausimų: ką valgyti, kur ir ką pirkti, ar teks ieškoti specializuotų maisto prekių parduotuvių? Nevyriausybinė organizacija „Gyvi gali“ ramina, jog augalinė mityba gali būti lengvai prieinama kiekvienam ir dalinasi apsipirkimo gidu – pataria, ką vertingo augaliniam valgiaraščiui galima įsigyti „Maximos“ parduotuvėse.
„Norime išsklaidyti mitą, jog maitinimasis augaline mityba reikalauja nuolatinio lankymosi specializuotose maisto prekių parduotuvėse. Pačių įvairiausių, skanių ir mitybą praturtinančių augalinių produktų nesunkiai galima rasti net ir greta namų įsikūrusioje parduotuvėje. Vienas draugiškiausių prekybos tinklų augaline mityba besivadovaujantiems žmonėms yra „Maxima“ – dėl plataus asortimento, patogumo ir produktų, kurių sunku rasti kitose parduotuvėse. Atsižvelgdami į ilgametę asmeninę patirtį augalinės mitybos srityje dalinamės, ką perkame, nes tikime, kad kitiems tai padės lengviau įtraukti į savo valgiaraštį augalinės kilmės maisto“, – kalba „Gyvi gali“ organizacijos vadovė Meda Šermukšnė.
Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė pastebi, jog įvairių tyrimų duomenimis, Europoje apie 30-40 proc. žmonių yra fleksitarai – visavalgiai, kurie visiškai neatsisako mėsos, pieno, sūrio, kiaušinių, bet tokius produktus renkasi vartoti gerokai rečiau, o didžiąją dalį mitybos planuoja iš augalinės kilmės produktų.
„Vartotojai tampa vis sąmoningesni tiek savo sveikatos, tiek aplinkosaugos atžvilgiu, todėl sprendimas valgyti mažiau gyvūninės kilmės produktų ir juos keisti augalinėmis alternatyvomis yra viena aktyviausių pasaulinių tendencijų. Tai tampa žmonių gyvenimo būdo dalimi. Reaguodami į pasaulines tendencijas ir savo pirkėjų įpročius, atitinkamai plečiame bei koreguojame asortimentą, kuris užtikrintų platų pasirinkimą kiekvienam. Bendradarbiaujame su organizacija „Gyvi gali“ siekdami suprasti, kas išties aktualu augalinį maistą besirenkantiems žmonėms, kokius produktus jie pageidauja rasti kasdienių apsipirkimų metu“, – kalba didžiausio Lietuvoje prekybos tinklo atstovė, I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
Bakalėjos skyrius – lobynas siekiantiems atrasti augalinę įvairovę
Pasak „Gyvi gali“ organizacijos vadovės M. Šermukšnės, apsipirkimą pravartu pradėti nuo kasdieniškų, bet nepamainomų produktų formuojant savo augalinį spintelių turinį – bakalėjos. „Maximos“ asortimente kruopų ir ankštinių produktų įvairovė išties plati, tačiau organizacijos ekspertai kviečia išmėginti dar nepažintus produktus.
„Nieko jau nenustebinsime avižų, grikių ir ryžių įvairove, bet „Maxima“ gali pasiūlyti ir tokių produktų kaip bolivinės balandos, bulguras, perlinės kruopos, perlinis ar smulkusis kuskusas, kukurūzų, sorų kruopos bei įvairiausi kruopų mišiniai. Pavyzdžiui, kartą pabandytas „Buon Gusto“ sotusis kruopų mišinys tampa nepamainomu sriubų pasotintoju“, – teigia M. Šermukšnė.
Lygiai taip pat akys raibsta nuo ankštinių produktų įvairovės, kurie augalinėje mityboje yra svarbus baltymų šaltinis. Augalinę mitybą dar tik atrandantiems visavalgiams „Gyvi gali“ ekspertai pataria atkreipti dėmesį į raudonuosius lęšius – jų kaina yra draugiška, o receptų galimybės beribės: nuo kario troškinio iki piemenėlių pyrago ar daržovių ir lęšių kepsnelių. Lęšių išskirtinumas kitų ankštinių atžvilgiu yra tas, jog jie išverda per mažiau negu 10 minučių, o pamirkius per naktį, virti pakanka vos kelias minutes.
Augalinės gyvūninių produktų alternatyvos
Įdomu, jog veganiškus produktus „Maximose“ klientai gali atrasti įprastose lentynose, prie kitų tos pačios kategorijos maisto prekių. Pavyzdžiui, veganišką tortą rasite konditerijos skyriuje prie visų tortų, augalinį jogurtą taip pat – prie viso šios kategorijos produktų asortimento. Augaliniai produktai yra išskiriami specialiais karuliais „Tinka ir veganams“.
„Kai augalinės alternatyvos randamos greta įprastų produktų, nebereikia klaidžioti po parduotuvę ieškant specializuoto maisto prekių skyriaus ir viskas tampa žymiai paprasčiau. Viena išimtis – mėsos pakaitalai. Parduotuvės atstovų teigimu, jie parduotuvėse nėra laikomi įprastame mėsos skyriuje, siekiant sumažinti nemalonią apsipirkimo patirtį augalinės mitybos principais besivadovaujantiems žmonėms. Augaliniu maistu besimaitinantiems toks požiūris labai svarbus“, – kalba „Gyvi gali“ atstovė.
Rečiau sutinkami produktai
Nors „Maximose“ išties gausu alternatyvų gyvūninės kilmės produktams, „Gyvi gali“ komanda turi mėgstamiausius produktus, kurių kitur rasti nepavyksta arba pavyksta retai. Pavyzdžiui, „Maxima“ – vienintelis prekybos tinklas, kur galima įsigyti natūralaus skonio tempės, Azijoje paplitusio augalinio fermentuoto produkto. Taip pat tikrai ne kiekvienos parduotuvės lentynose randamas ir tarptautinėje virtuvėje naudoti mėgstamas duonvaisis, o štai „Maximose“ – jį galima įsigyti.
„Mūsų organizacijos renginiai ir piknikai jau retai praeina be alyvuogių apelsinų marinate, kurių galima rasti visose didesnėse „Maximose“. Kulinarijos skyriuje mėgstame įsigyti alyvuogių ir artišokų užkandį, o čia pat –gausu salotų, mišrainių, kurios puikiai tiks skubantiems augalinių produktų entuziastams“ – pasakoja M. Šermukšnė.
„Gyvi gali“ ekspertai taip pat dalinasi rekomendacijomis, kokių kasdieniškesnių produktų verta parsinešti iš parduotuvės, kad augalinė mityba būtų lengva ir skani.
· „Naturli“ karamelinis avižų pienas – skanu gerti vieną arba pasaldinti kavą, kakavą ar juodą arbatą;
- „Alpro“ augalinė grietinėlė – košių, karių, sriubų pariebinimui ir skonio pašvelninimui;
- „VEGAN Hellmann’s“ majonezas – geriausias įvairių tradicinių mišrainių ingredientas;
- Šokolado ir romo skonio „VEGGO“ sūrelis – geriausias nostalgiškojo „bulvytės“ deserto atitikmuo;
- „Naturli BLOCK“ – alternatyva sviestui tiek kepiniuose, tiek tepant ant šviežios duonos;
- „Garden Gourmet“ šnicelis – greitiems pietums arba svečių kompanijai, kai nėra laiko plušti virtuvėje;
- „Valsoia“ sūrio užtepėlė – nepamainomam deriniui su šviežia duona, pomidorais ir baziliko lapeliais;
- Įvairių skonių „Patifu“ užtepėlės – tokios skanios, kad norisi suvalgyti viską iki galo!
Apie prekybos tinklą „Maxima“
Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia arti pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 11 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.