Ūkininkė: prasti orai lietuviškų rabarbarų derlių šiek tiek pavėlino, tačiau kokybės nesugadino
2025 m. birželio 11 d.
Nors vėsūs ir lietingi gegužės orai pakoregavo ūkininkų planus ir pirmųjų lietuviškų rabarbarų teko palaukti ilgėliau, „Maximos“ pirkėjų džiaugsmui ši gardi ir laukta sezoninė daržovė sugrįžo į parduotuvių lentynas. Smidrus ir rabarbarus Šiaulių rajone auginanti bei lietuviškam prekybos tinklui „Maxima“ daugelį metų tiekianti ūkininkė Jurgita Krištopaitienė tikina, kad nepalankios oro sąlygos rabarbarų derlių pavėlino, tačiau jo kokybės ir skonio savybių šalnos nepaveikė.
Ūkininkė Jurgita Krištopaitienė pasakoja, kad dėl šaltos ir neįprastai vėsios šiųmetės gegužės smarkiai sutriko visų augalų augimo ciklas. „Oras šiemet ūkininkų tikrai nedžiugina, tad daugelio daržovių, vaisių ar uogų tenka luktelėti ilgiau. Laimei, rabarbarai nebijo šalnų, tad vėsus oras jų augimą tiesiog pristabdė, derliaus nesunaikino. Šiemet apskritai visa gamta sulėtėjusi ir labai sunku numatyti, ko galima tikėtis – atrodo, kad jau turėtų ateiti šiltesni orai, bet vėl atšąla. Augalai taip pat nesupranta, ar nubudo tinkamu laiku, tad šiųmetis jų augimas kiek chaotiškas“, – pasakoja ūkininkė.
Pasak jos, vėsūs orai šiemet gerokai sujaukė ir taip lauktą smidrų sezoną. Dalis jų stipriai nušalo dar pačioje augimo pradžioje. „Daugelį metų jau per Motinos dieną galėdavome pasiūlyti gausesnį smidrų derlių, tačiau šiemet situacija išskirtinė – jau pradėję augti jie nušalo net tris kartus. Tokių metų dar nėra buvę per visą mano darbo patirtį“, – stebisi J. Krištopaitienė.
Prioritetas – nepriekaištinga kokybė
Pašnekovė dėsto, kad įprastai rabarbarai pavasarį būna vieni pirmųjų augalų, kurių daigai pasirodo žemės paviršiuje – jau kovo pradžioje temperatūrai pasiekus maždaug 10 laipsnių šilumos jie ima leisti lapelius. Pats derliaus pikas, anot jos, būna orui sušilus iki 20 laipsnių. Dažniausiai Lietuvoje taip nutinka jau gegužės pradžioje ar viduryje, tačiau – ne šiemet.
„Iš tiesų šiuo metu, kai orai kiek pagerėjo, rabarbarų jau tikrai turime nemažai, tačiau sau keliame tikslą pirkėjams juos patiekti kuo kokybiškesnius, dailios prekinės išvaizdos. Maždaug prieš daugiau nei dvi savaites jie jau buvo pasiekę tinkamą ūgį ir storį, buvome pasiruošę juos tiekti, tačiau lietus žeme aptaškė jų kotus. Mūsų rabarbarai – kiek kitokie nei tradiciniai, tie, kuriuos augino mūsų seneliai. Jų kotai ryškiai raudoni, o svarbiausia – jų nereikia lupti, nes žievelė taip pat valgoma. Šiuo metu augalai atrodo puikiai ir juos tikrai galime siūlyti pirkėjams“, – tikina su „Maximos“ prekybos tinklu daugelį metų bendradarbiaujanti ūkininkė.
Partnerystė leidžia koncentruotis į darbus ūkyje
„Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė teigia, kad nors dėl vėsesnio pavasario šiemet lietuviškas derlius atvykti šiek tiek vėluoja, tačiau džiugina, kad išlaukus ūkininkams pavyko užauginti kokybišką produkciją, kuri pagaliau pasiekė parduotuves.
„Mūsų ūkininkų užaugintų gėrybių sezonas pagaliau įsibėgėja – pirkėjai lentynose jau gali rasti ne tik šviežių lietuviškų rabarbarų, bet ir pomidorų, agurkų, smidrų bei braškių. Džiaugiamės, kad šiemet pirmųjų vietinių gėrybių kainas pirkėjams pavyko užtikrinti tokiame pačiame lygyje kaip ir pernai. Birželis, kaip ir kasmet, atneš dar gausesnį šviežių daržovių, vaisių ir uogų pasirinkimą, tad mėgautis bus galima į valias. Juk kai savas šviežumas – vienas malonumas“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
Rabarbarus gausiau auginančių ir prekybos tinklams tiekti galinčių ūkių Lietuvoje – vos keli. J. Krištopaitienės ūkyje per sezoną užauginama apie 5 tonas rabarbarų, tad jų pakanka tiek „Maximos“ pirkėjams, tiek gurmaniškesnius patiekalus kuriantiems restoranams. Nuskinti vakare jie jau kitos dienos ankstyvą rytą atvyksta į „Maximos“ naująjį šviežio maisto logistikos centrą, kuriame po kruopščiai atliktos gautų daržovių kokybės patikros, jie yra išsiunčiami į prekių lentynas.
„Su „Maxima“ dirbame jau labai seniai. Partnerystė su šiuo lietuvišku prekybos tinklu mums svarbi – ji užtikrina stabilumą, suteikia galimybę efektyviau planuoti darbus bei realizuoti užaugintą derlių. Kadangi esame mažas ūkis, neturime daug darbuotojų, viską darome patys, o ūkyje daug rankų darbo, tad neturime laiko vežioti produkcijos į mažas parduotuvėles ar turgelius. Dar palaikome ryšį ir su keliais restoranais“, – dėsto J. Krištopaitienė.
Primirštus rabarbarus pirkėjai atranda iš naujo
Ūkininkė džiaugiasi, kad rabarbarai kasmet sulaukia vis daugiau tautiečių dėmesio – daugelis jų pasiilgę ir aktyviai ieško, ypač pačioje sezono pradžioje, kai šviežių daržovių dar nedaug.
„Kaip ir prasidėjus braškių sezonui, taip ir rabarbarų – abi šios gėrybės visada būna „ant bangos“. Lietuviai tikrai mėgsta šitą tradicinę daržovę ir sugalvoja vis įvairesnių jos panaudojimo virtuvėje būdų: kepa pyragus, ant jų iš rabarbarų kotų daro įvairiausias mozaikas, verda uogienes, šaldo žiemai“, – pasakoja J. Krištopaitienė.
Vis dažniau, anot jos, gimsta ir netradicinių receptų. Štai vienas populiariausių pastaruoju metu – rabarbarų ir ispaninio šalavijo (chia) sėklų ledai, kurių receptu ūkininkė mielai pasidalijo.
Rabarbarų ir ispaninio šalavijo sėklų ledai
Reikės:
· lietuviškų rabarbarų;
· šaukšto ispaninio šalavijo sėklų;
· medaus arba cukraus (pagal skonį).
Gaminimas. Rabarbarų stiebus supjaustykite smulkiais kubeliais ir šiek tiek pasmulkinkite trintuvu. Sumaišykite su ispaninio šalavijo sėklomis, įberkite šiek tiek medaus arba cukraus. Visą masę gerai išmaišykite ir supilkite į indelius šaldymui. Indelius įdėkite į šaldiklį. Šaltyje rabarbarų ir ispaninio šalavijo sėklų mišinys sutirštėja ir savo tekstūra primena ledus. Išbrinkusios, bet vis dar traškios sėklos bei rabarbarų suteikiama rūgštelė šiems ledams suteikia malonų kivius primenantį skonį ir tekstūrą.
Apie prekybos tinklą „Maxima“
Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir kruopščiai atrinktas pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia arti pustrečio šimto „Maxima“ parduotuvių, kuriose dirba apie 11 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.
Daugiau informacijos:
El. paštas komunikacija@maxima.lt